Ze stránky Miciny.cz

11.05.2014 12:59

Stěhování s kočkou do nového

Úterý, 25. únor 2014

Kočky jsou známé svojí značnou fixací za prostředí, v němž žijí. Tudíž stěhování, které je samo o sobě stresovou situací, bude ještě náročnější, pokud se budete stěhovat s vaší kočkou. Aby bylo stěhování pro vaši kočku co nejméně stresující, je třeba ji na všechno dobře připravit, aby nebyla vystavena ještě většímu stresu. Dáme vám proto pár rad, co je třeba zařídit před stěhováním, v den stěhování, ale také po nastěhování, aby byla vaše kočka v co nejmenším stresu.

Příprava na stěhování kočky

První, co musíte udělat, je pořídit kočce přenosný box („přepravku“) a pečlivě ji s ním seznámit. Dovnitř jí nejlépe dejte například deku, na které ráda lehává. Některé kočky si na lehání v přepravce zvyknou, jiné ne. Můžete mít kočku, která by v přepravním boxu klidně spala, ale jakmile vycítí, že ji v něm budete přenášet, tak se jí do něj nechce. Nicméně tohle nikdo z nás bohužel nemůže ovlivnit. Pokud začnete krabice se stěhovanými věcmi chystat dost dopředu, rozhodně uděláte dobře. Kočka pozná, že se něco děje. Abychom však zabránili strachu, že my odejdeme a ona bude muset ve starém domě zůstat, poctivě se jí během příprav na stěhování věnujeme. V případě, že vaše kočka odmítá jíst, neboť již během příprav je nervózní, vezměte ji pro jistotu k veterináři, který jí podá nějaké vitamíny.

 

Den stěhování - co s kočkou

V den stěhování se pokuste zařídit, aby vaše kočka byla zavřena v jedné místnosti spolu se záchodkem, miskami s jídlem (ne však moc plné, protože by se kočka mohla přejíst a po cestě by mohlo dojít ke zvracení) a nějakými hračkami. Nesmí mít pocit, že na ni zapomenete. Na dveře do této místnosti dejte cedulku, aby se dveře neotvíraly, nebo aby si člověk, který bude vstupovat, hlídal, zda mu kočka neuteče. Pokud bydlíte v garsonce, dbejte na to, aby bylo vždy zavřeno a kočka neměla možnost vám utéct. Při samotném přesouvání je nejlepší mít kočku v přepravce ve vašem autě, aby věděla, že jedete také.

 

Zabydlování kočky v novém domově

Než kočku v novém domově vypustíte, pokuste se odstranit všechno, co by ji mohlo nějak ohrozit (traviče hlodavců, elektrické kabely atd.). Kočka je zvídavý tvor, takže bude chtít nové bydlení pečlivě prozkoumat. Jako další věc, kterou musíme udělat, než kočku necháme opustit přepravní box, je vybalení jejích věcí, tj. záchodu, misek s jídlem, hraček apod. Nejlépe to vše umístěte do jedné místnosti, dokud nebudete nastěhovaní.

 

Samozřejmě všichni víme, jak je stěhování náročné, ale nesmíme při něm myslet pouze na sebe. Pokud se stěhujeme s kočkou, je třeba ji v tu chvíli brát jako člena rodiny, udělat si čas na to, abychom ji pohladili, nezapomenout jí dát jídlo a další věci, které naše kočka potřebuje. Vše výše napsané vám může zařídit aspoň částečně poklidnější stěhování vám i vaší kočce.

 

Autorka: Andrea Ivaničová

autor článku: Andrea Ivaničová

Počet přečtení tohoto článku: 824