Výběr koťete

Něž si pořídíte malého 4 nohého kamaráda co mňouká .Mněli byste si to v první řadě dobře rozmyslet.

 

1.krok

 

Vše jste si důkladně promysleli a zvážili a rozhodli jste se že si teda kotě pořídíte .Ale jaké pohlaví kocourka nebo kočičku ?

 

Kocourek: Jestli jste rozhodnuti pro kocourka měli byste vědět že kocourci značkují.Také jsou o něco málo živější. Ale nemusí to být pravidlem.

 

Kočička: Jestli jste rozhodnutí pro kočičku tak byste měli vědět že kočičky mrouskají . Jsou dost živé a mají v pozdějším věku sklony ke tloustnutí.

 

 

 

2.krok

 

Dejme tomu že už jste se rozhodli jaké pohlaví. A je tu další velké rozhodnutí .Jaké plemeno ? Plemen je spousta já mám ráda obyčejnou kočku domácí není problém si sehnat kotě a obvykle jsou zadarmo.Protože každý kterému jeho kočka porodila nečistokrevná koťata bude rád že si jedno vezmete (určitě to znáte) . Pokud ale nechcete obyčejnou kočku , může te zajet na některou z kočičí výstav, tam je mnoho chovatelů a určitě si některého vyberete a domluvíte se sním.Nebo si chovatele najít na internetu a kontaktovat ho (čistokrevné kočky už jsou za peníze a levné zrovna nejsou).

 

 

 

3.krok

 

Ještě než si to své vybrané kotě donesete domů mněli byste mu koupit nějaké vybavení :).Nějduležitější je asi miska na jídlo ,miska na vodu , jídlo pro kočky , kočičí záchod + stelivo.Ostatní věci můžete dokupovat přůběžně a dle potřeby.

 

 

 

4.krok

 

Když už kotě máte doma mněli byste se mu hodně věnovat a hrát si sním .A podle sebe ho i vychovávat a milovat, pokud si vás kotě taky zamiluje stanou se z vás nejlepší přátelé na celý život :).

 
 
 
 

Zdroj: https://the-cat.blog.cz/1306/vyber-kotete

Úprava: kocicky77

 

 

 

 

 

 

 

Jak vybrat kotě
aneb které je to pravé

A bude to kočička nebo kocourek?
Pokud chcete jen kamaráda a nezamýšlíte zřídit si chov, je jedno, jestli to bude kočka nebo kocour. Pak byste je měli dát po čase určitě vykastrovat. U kocourků je to krátká a nenáročná operace, která je snášena velmi dobře (Ringo už druhý den vesele běhal), u kočiček je to trochu složitější, ale hlavu si s tím nelamte. Jejich život je pak klidnější a veselejší a dožívají se i delšího věku.

Kotě z chovu
Až si půjdete k chovateli vybrat, podívejte se, jak se koťátka chovají. Některé je průbojné, jiné hravé, další zase klidné. Vyberte si to, které vám nejvíce padne do oka. Při výběru však musíte kotě pečlivě prohlédnout, abyste se ujistili o jeho dobré kondici.

Správný chovatel by měl prodávat koťátka s průkazem původu (PP), který neslouží jen jako známka toho, že vaše kotě je z modré krve, ale je to také něco jako rodný list, v kterém se můžete přesvědčit o tom, že vaše kotě je zdravé a neměly by se u něj vyskytnout žádné dědičné poruchy. Máte také jistotu, že z něj vyroste opravdu kocouř té rasy, kterou jste si vybrali. Před odběrem by měl být řádně odčerven a očkován.

Správný chovatel by také měl mít zájem na tom, kam se jeho koťátka dostávají a měl by s novými majiteli udržovat kontakt. Pokud by se u vašeho kotěte vyskytla nějaká vada, měli byste mít nárok na reklamaci.

Ne všechna koťátka s PP musí sloužit výlučně k dalšímu chovu. Jsou některá, která se z určitých důvodů pro chov nehodí (neodpovídají standardu plemene) a cena je potom u nich nižší.

Pokud se rozhodnete koupit kotě z chovu bez PP, měli byste se řídit následujícími radami, které jsou však dobré i při výběru kotěte z chovu s PP. Budete mít jistotu, že kotě vyrostlo v dobrých podmínkách a tudíž má předpoklady pro zdravý a dobrý život.
Chovatel koček bez PP
  • by neměl mít více než dvě až tři chovné kočky (pokud jich má více, je těžké udržet chov v přijatelných hygienických podmínkách).
  • by vás měl pozvat dál a ukázat vám, kde se koťátka narodila, kde se krmí, kde odpočívají a také zda si mají s čím hrát (pokud vás dál nepozve, je to známka toho, že podmínky chovu jsou natolik nepřijatelné, že je radši nechce ukazovat)
  • by vám měl říci, jakým způsobem koťata vychovává, čím je krmí a kdy budou možné k odběru
  • by neměl nabízet koťata mladší než 9 týdnů což je věk, v kterém se dnes koťata běžně odebírají. Svaz chovatelů uvádí jako minimální hranici 13 týdnů. To už jsou koťata dostatečně samostatná na vlastní život. Jako minimální věk odběru se uvádí 6 týdnů. V této době však kotě ještě není úplně samostatné, a proto je doporučováno nechat jej u matky déle i s ostatními sourozenci; zvykne si lépe na ruch a běh domácnosti a nebude se nových majitelů bát.
  • by neměl držet koťata v malém uzavřeném prostoru (např. klece, různé krabice apod.), koťata by měla mít možnost volného pohybu po celém bytě nebo alespoň jednoho pokoje, aby mohla přijít do styku s ostatními členy domácnosti. Takto chovaná koťátka jsou pak přítulnější, nebojí se tolik změn a snadno si na vás zvyknou.
Podle čeho vybrat kotě? Základní podmínky
  • Srst musí být čistá bez parazitů (drobná černá smítka jsou důkazem přítomnosti blech)
  • Čisté uši bez výtoku a nečistot.
  • Jasné a čisté oči bez výtoku.
  • Tlamička bez poranění (nesmí mít zhnisaná místa, zánět dásní nebo abnormalitu chrupu)
  • Pod ocasem musí být kotě čisté a suché, beze stop po průjmu či opruzení.
  • Obecně by kotě mělo být živé a plné zájmu. Když je zvednete, nemá projevovat bolest a má se chovat přátelsky.
A nezapomeňte se zeptat, co dosud koťátko jedlo, co má rádo a co nerado, jinak to budete muset vyzkoumat vy sami a kotě vám to rozhodně neulehčí.

A co útulek?
Pokud si chcete vybrat kočičku nebo kocourka z útulku, zaměřte se hlavně na povahu. Starší kočky už mívají své zvyky a pokud by se jim v nich v novém domově neumožnilo pokračovat, nebyly by šťastné. Pak by se dobrý skutek stal opakem. Ale nebojte se, lidé, kteří v útulcích pracují, tamní obyvatele dobře znají a tak vám jistě dobře poradí.

Musíte mít také přepravku, ve které si koťátko odvezete. Dejte do ní nějaký svůj už nošený oděv, aby si kotě zvyklo na pach nového domova, bude to pak pro něj schůdnější.
 
 
 

Zdroj: https://ivetcin.blog.cz/0603/jak-vybrat-kote

 

Výběr kotěte

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek