Jak se starat o kotě

Tato rubrika je určena všem, kteří si chtějí domů pořídit koťátko, nebo si takové koťátko již pořídili a chtějí se dozvědět, jak mu mohou pobyt v novém domově co nejvíce zpříjemnit. Jsou zde uvedeny zkušenosti a rady, které se všem nejvíce osvědčily. Pokud budete mít nějaké další otázky či připomínky, budu ráda, když mi je napíšete do komenářů..

Jak se správně rozhodnout?

Předtím než u vás doma padne konečné rozhodnutí, že si přivedete domů malé chlupaté klubíčko, zamyslete se nad tím, zda budete mít dost času i trpělivosti se o koťátko starat. Malé koťátko bude vyžadovat vaši pozornost neustále, tedy pokud nebude zrovna spinkat. Koťátko je hravé, potřebuje stále nové podněty k hraní, zábavu, hry, ale také nějaké to vaše pomazlení. Musí mít stále k dispozici čerstvou vodu, granulky a čistý záchůdek. Koťátko také jednou vyroste a už to nebude to malé roztomilé klubíčko, které jste si přivedli kdysi domů. Pořád ale bude potřebovat vaši pozornost, péči a lásku. Kočička se dožívá v průměru 12ti až 15ti let, jste ochotni se o vaši kočičku po celou dobu starat? A víte vůbec, že kočička líná a pouští chlupy? Je potřeba ji pravidelně kartáčovat, ale i úklid bytu vám zabere více času. Jestli nepřekousnete nějaký ten chloupek, koťátko si raději nepořizujte. Pokud máte ve všech těchto otázkách jasno, můžete se začíst do dalšího povídání. Pokud jen trochu váháte, zkuste vaše rozhodnutí ještě přehodnotit, zajděte si popovídat k nějakému chovateli, ať přesně víte, co vás čeká a můžete posoudit, zda to všechno zvládnete.

 

Jak si správě vybrat?

Jestliže již víte přesně, že si pořídíte koťátko, že to bude koťátko do chovu nebo na mazlíčka, čeká vás asi ten nejdůležitější krok, a to je správně si dané koťátko vybrat. Hlavním hlediskem při výběru koťátka je především, aby bylo zdravé. Jak to poznáte? Koťátko by mělo být na první pohled hravé, mělo by mít čistý zadeček, očička i čumáček. Mělo by pravidelně přijímat potravu a působit čistě a spokojeně. Pokud si vyhlídnete např. na internetu či v inzerátu nějaké koťátko, nejlepší bude, pokud se na koťátko pojedete podívat ještě dříve, než bude k odběru, chovatel jistě nebude mít nic proti. Koťátko si pořádně prohlídněte, zeptejte se chovatele na to, co koťátko jí, jaké granulky mu máte připravit, jaké stelivo chovatel používá, jaké bude mít koťátko očkování atd. Můžete takto navštívit i několik chovatelů a vybrat si koťátko, které se vám bude nejvíce zamlouvat.

 

Kočka nebo kocour?

Pokud se chcete v budoucnu věnovat chovu, ale i pokud se chovu věnovat nechcete, budete si muset vybrat, zda si pořídit kocourka či kočičku. Pokud plánujete založit chov, bude asi obecně nejlepší pořídit si jako první kočičku. Kočičku vždycky můžete nechat nakrýt cizím kocourem. Pokud byste si totiž pořídili pouze chovného kocoura a neměli k němu dostatek kočiček na krytí, určitě by se u vás moc spokojeně necítil. Kocour navíc může začít značkovat svoje teritorium, cože není dvakrát příjemné. Některé kočičky také značkují, ale jejich moč není často ani cítit. Pokud si pořizujete kočičku či kocourka na mazlíka, je na vás, jaké pohlaví zvolíte, v obou případech budete muset nechat kočičku či kocourka, až budou pohlavně vyspělí, vykastrovat. Kastrace zamezí nejen nežádoucímu nakrytí kočičky, ale také nepříjemnému značkování.

Co připravit před příchodem koťátka?

Než si koťátko přinesete domů, zeptejte se chovatele, na jakou potravu je koťátko zvyklé. Kupte koťátku granule, případně maso, na které je zvyklé. Dále si pořiďte několik pytlů steliva, které bylo koťátko zvyklé doma používat. Důležitý je také výběr kočičího záchůdku.Na trhu je k dostání spousta různých typů záchůdků. Můžete si pořídit odkrytý záchůdek, nebo záchůdek krytý s dvířky, kterými se kočička naučí prolézat. Krytý záchůdek se nám osvědčil nejlépe, kočičky tak nevyhrabávají ven stelivo a minimalizuje se tak i pach. K záchůdku si pořiďte lopatku s otvory, kterou budete vybírat použité stelivo. Důležité je také umístění záchodku. Záchůdek musí být umístěn na klidném místě, aby se koťátko cítilo v bezpečí. Jako nejideálnější se nám osvědčilo umístit kočičí záchůdek na naše WC, koťátko však musí mít na záchůdek neomezený přístup. Záchůdek umístěte dál od kočičích misek.Pořiďte si dvě mělčí nerezové misky, jednu na suchou potravu a druhou na maso, konzervy či kapsičky. Misky na vodu mohou být také nerezové či skleněné, plast není příliš vhodný. Misky s vodou rozmístěte na více místech po bytě, aby se koťátko naučilo pravidelně pít. Misky s vodu neumisťujete k miskám s krmivem, většina kočiček přímo u krmiva nepije. Koťátku vysejte kočičí trávu, nám se osvědčila i obyčejná pšenice, kočička potřebuje trávu pro dobré trávení a vyprazdňování žaludku od chomáčků chlupů.

Dále projděte celý váš byt a dívejte se na něj z pohledu malého zvídavého kotěte. Odstraňte z dosahu kotěte všechny křehké předměty, či takové předměty, o které by se koťátko mohlo poranit. Pročtěte encyklopedie a odstraňte z bytu jedovaté rostliny, nebo je přemístěte na místa, kam se koťátko nedostane. Otvory, kde by koťátko mohlo snadno uvíznout (otvor za stěnou apodob.) znepřístupněte. I když byt na příchod malého tvorečka řádně připravíte, stejně musíte neustále počítat s tím, že kotě je vynalézavé a sem tam se stane, že nějakou věc rozbije. Dívejte se na takové věci s nadhledem, je to přece malé hravé kotě. Postupem času se naučíte žít s kočičkou tak, že to bude oběma stranám vyhovovat a k nehodám nebude skoro vůbec docházet.

zachod.jpg, 30 kBtrava.jpg, 41 kB

Jak koťátku co nejvíce zpříjemnit příchod domů?

hracky.jpg, 32 kBKoťátko potřebuje po příchodu do nového domova určitý čas, aby se s novým prostředím i s vámi seznámilo. Proto si pro koťátko zajeďte začátkem víkendu, nejlépe v pátek, abyste měli co nejvíce času se tomu malému uličníkovi věnovat. Když koťátko přinesete domů, seznamujte ho s jednotlivými místnostmi postupně. Nejprve mu ukažte, kde má své kočičí WC, posaďte ho na něj, klidně na něj mluvte a hlaďte ho. Potom mu ukažte, kde má mističky s krmivem a s vodou. Koťátko vezměte do nejklidnější místnosti v bytě, nechte to ať si celou místnost postupně prozkoumá. Netahejte ho, nechte ho ať se seznámí s novým prostředím, vlídně na něj mluvte. Až koťátko místnost prozkoumá, můžete mu postupně zpřístupňovat více místností v bytě.

tunel.jpg, 37 kBAby si na vás koťátko co nejlépe zvyklo, hodně si s ním hrajte. Kupte mu kočičí mávátko, které pořídíte buď ve zverimexu, nebo na výstavě koček. U nás je to nejoblíbenější hračka a vytvoříte si tak s vaším malým tygrem úzký vztah. Dále se nás osvědčily tzv. "hopíky", které budete koťátku házet, určitě se tak vyřádí. Dále nesmíte zapomenout na nejrůznější plyšové myšky, kuličky, míčky atd. Výbornou hračkou, kterou si koťátka určitě hned oblíbí, kde se budou honit, chytat se a dovádět, je bezesporu kočičí tunel. Po staně má úzké rukávky, kterými se dá výborně prolézat a lapat po všem co jde zrovna kolem (páníčkova noha je úplně nejlepší). Kdo ho doma má, ten ví, o čem mluvím. Ten náš navíc úžasně šustí, což koťata zbožňují.

Jak seznámit koťátko s ostatními kočkami?

Kopie - jime.jpg, 19 kB Pokud máte doma ještě další kočky, seznamujete je s koťátkem postupně. Nejprve doneste vašim kočkám nějakou věc, na které ulpěl pach vašeho koťátka (např. dečku z přepravky, či prázdnou přepravku). Nechte vaše kočičky se s novým pachem seznámit, vlídně na ně mluvte a vysvětlete jim, že jste jim přivedli kočičího kamaráda. Potom doneste koťátku nějakou věc vašich kočiček, např. hračku atd., aby si zvyklo na pach vašich koček. Až vaše koťátko důkladně prozkoumá celý byt, nastává ta pravá chvíle na seznámení s ostatními kočkami. Dejte koťátko do přepravky a doneste ho k vašim kočkám, nechte je, ať si koťátko důkladně očichají a seznámí se tak s jejím pachem. Počítejte i s nějakým tím prskáním a syčením, to je naprosto normální, kočičky si potřebují vymezit, kdo bude u vás doma pánem. Uvidíte, jak bude seznámení probíhat, pokud na sebe budou kočky vzájemně syčet, odneste koťátko a několikrát celý proces zopakujte.

Až bude koťátko i vaše kočičky klidné, zkuste koťátko pustit k vašim kočičkám, zase musíte dobře odhadnout situaci, a pokud se to nebude oběma stranám vůbec líbit, koťátko zase odneste a situaci zopakujte později. Uvědomte si, že na koťátko je to hodně změn najednou a musí se k nim přistupovat postupně. Uvidíte, že za pár dní (většinou stačí týden) budou z vašich kočiček nerozluční kamarádi. Hlavně neupřednostňujte nově příchozí koťátko před ostatními kočkami, ony musí vědět, že i když jste jim přivedli nového kamaráda, máte je stále stejně rády a vždycky to budou ony, které budou mít přednost, byli u vás přece první.

Jak koťátko správně krmit a starat se o něj?

krmivo.jpg, 32 kB Jak už jsme si pověděli výše, hlavně z počátku budeme naše koťátko krmit granulkami, na které bylo zvyklé ve svém původním domově u chovatele. Pokud bychom ihned přešly na jiný druh krmiva, mohl by se u koťátka dostavit průjem. Základem krmiva jsou především kvalitní granule. Ve specializovaných obchodech lze pořídit nejrůznější značky krmiv různé kvality, nejlepší jsou obecně krmiva s přívlastkem superprémiová. Pokud budete chtítí přejít na jiné granule, než na jaké bylo koťátko zvyklé u chovatele, musíte postupovat tak, že nové granulky budete opatrně a v malých dávkách přimíchávat do stávajícího krmiva, až postupně přejdete na nové krmivo. Změna nesmí být moc rychlá. Vedle suchého krmiva je výborné koťátko krmit také masem. Můžete krmit syrovým hovězím masem, které musí být 48 hodin přemražené, naše kočičky ho zbožňují. Dále je vhodné vařené kuřecí maso, které můžete koťátku smíchat s trochou vařené rozmačkané zeleniny.

Na trhu je široká škála různých konzerv a kapsiček pro vaše miláčky, my je zařazujeme spíše příležitostně, krmíme převážně granulemi a masem. Koťátku můžete zkusit podávat přislazený bílý jogurt, tvaroh nebo smetánek, ale pozor, pokud by se u koťátka vyskytl průjem, je lepší se těchto výrobků vyvarovat. Mléko není pro kočiky obecně moc vhodné, neboť kočka nemá ústojí uzpůsobené k tomu, aby rozkládalo mléčný cukr. K pití podávejte kočičce vodu nebo slabý černý čaj. Hodně malým koťátkům můžete podávat naředěnou tatru.

O koťátko se musíme pravidelně starat, již od mala ho budeme zvykat na pravidelné vyčesávání srsti. K tomuto účelu si pořídíme vyčesávací kartáč nebo rukavici. Pokud se koťátku dělají u očiček ospalky, nebo má špinavý čumáček, očistíme je namočeným smotkem vaty.

Jak odnaučit koťátko škrábat sedačku?

skrabadlo.jpg, 23 kB Odnaučit koťátko drápat sedačku je časově náročné, ale vytrvalost a důslednost se vyplatí a lze toto nežádoucí chování koťátko odnaučit. Pořiďte vašemu koťátku škrábací strom nebo škrabadlo. Škrabadlo můžete buď koupit ve specializovaném obchodě, nebo si ho sami doma vyrobit. My máme doma hned škrabadla dvě, vedou až ke stropu, umístili jsme je do rohu místnosti a nezabírají ani moc místa. Jeden strom je vyroben z role od koberce a druhý z kmene stromku. Přidělali jsme k nim odpočívadla, které jsme pobili kobercem a kočandy na nich vytrvale řádí. Škrabadla omotejte sysalovým provazem, prádelní šňůrou, části můžete také pobít kobercem.

Zkuste na škrábací sloupek nakapat trochu kozlíkových kapek do výšky, aby to koťátku vyhovovalo při škrábání (většina koček škrábe ve stoje, postaví se na zadní tlapky). Většinu kočiček kozlíkovy kapky přitahují přímo magicky. Seženete je v lékárně a stojí pár korun. Vždycky když koťátko přistihnete při škrábání sedačky, řekněte mu důrazně ne a ihned ho přeneste ke škrabadlu a buď jeho tlapkou nebo svoji rukou mu ukažte, že se škrábe tam. Uvidíte, že když vytrváte, tak se to koťátko časem naučí, ale musíte být důslední. Naše kočičky to také po čase pochopily.

 

 

 

Zdroj: https://www.kamaradky-osek.estranky.cz/clanky/jak-se-starat-o-kote_/jak-se-starat-o-kote___.html

 

 

 

O tom,že základní péčí o kočku je dát jí potravu,se snad není zapotřebí zmiňovat.Čím kočku krmit se dozvíte na odkaze strava.Tady vám poskytnu jen pár rad,jak kočku krmit a jakých chyb se při krmení vyvarovat.

Jak správně krmit.

Základem jsou vhodné kočičí misky,které před každým krmením musíte řádně vymýt.Každá kočka by měla mít svou vlastní misku,aby se najedla v klidu.Pomalejší jedlíky krmte raději zvlášť,nebo v jiné místnosti.Potrava má být vlažná,nikdy horká nebo málo rozmrazená.Kočce nechávejte jídlo v misce nejdéle třicet minut.Potom jídlo ukliďte a nabídněte jej při dalším krmení.

Jak nekrmit-chyby při krmení.

Nejčastějším omylem je myslet si,že kočka strádá hladem,když nemá neustále plnou misku.Kočku není dobré překrmovat-trpí její zdraví i vzhled.Nepřehánějte podíl sacharidů a tuků.Doma chovaná kočka neloví, nemá tedy mnoho pohybu a tak nezvyšujte zbytečně kalorický přísun.Další chybou při krmení je jeho jednostrannost.Kočku je třeba přimět k tomu, aby konzumovala různou potravu,i když kočky umějí být velmi umíněné a vyžadují jen to,co si oblíbily.Na různou stravu navykejte již malé kotě.I když kočku máte krmit co nejpestřeji,nekrmte ji zbytky vašeho jídla.Složení lidské potravy kočkám nevyhovuje.

Péče o srst.

Kočka by na pravidelné česání měla být zvyklá již od kotěte..Majitelé koček by se měli snažit,aby pravidelná údržba srsti byla pro jejich mazlíčky příjemným rituálem.Kartáčování a česání provádějte,když je kočka najedená a odpočatá,zkrátka v pohodě.Při česání na kočku mluvte a chvalte ji.
Péče o dlouhou srst:Dlouhou srstí rozumíme srst perských koček.Tato péče je nejsložitější,protože musí být prakticky každodenní.Srst perských koček má sklon k plstnatěji,je dlouhá a jemná a to jak krycí srst,tak i podsada.K péči o dlouhou srst budete potřebovat kovový hřeben,štětinový kartáč a pudr.Nejprve pročešte srst hřebenem,proti směru srsti.Zvláštní pozornost je třeba věnovat břichu a slabinám,kde se tvoří nejčastěji smotky.Srst na krku rovněž češte proti směru.Když je srst důkladně rozčesána,vykartáčujte ji kartáčem po směru růstu.Ocas je třeba česat velmi opatrně,aby nedošlo k vytrhání chlupů.Asi jednou týdně srst napudrujte a důkladně vyčešte.Odstraníte tak nečistoty a mastnotu.
Péče o polodlouhou srst:Polodlouhou srstí rozumíme srst mnoha plemen náležejících do skupiny polodlouhosrstých koček.I když se geneticky jedná o dlouhou srst,její kvalita je jiná,než srst koček perských.Většina polodlouhosrstých koček má velmi málo podsady,případně vůbec žádnou.Polodlouhosrstou kočku stačí jednou týdně vykartáčovat kartáčem z pravých štětin.Límec a ocas pročešte hřebenem,ocas velmi opatrně.Srst na ocase dorůstá velmi dlouho.Častější vyčesávání mrtvých chlupů provádějte v době línání.Kočka by totiž velmi mnoho chlupů spolykala.
Péče o krátkou srst:Péče o krátkou srst je poměrně jednoduchá.Postačí,když srst jednou týdně vykartáčujete na celém těle kočky,včetně břicha,po směru srsti.K uhlazení srsti a odstranění mrtvých chlupů při línání lze použít gumový kartáč.Ten však používejte velmi opatrně.Jste-li chovatelé siamských nebo orientálních koček,pořiďte si jelenici,která srst krásně uhladí a dodá jí lesk.Velmi opatrně je třeba zacházet se srstí rexe.Na tuto srst se doporučuje textilní kartáč a jelenice,i ty však používejte velmi opatrně,protože srst rexů je lomivá a nemají jí mnoho.

Stříhání drápků.

Pokud má kočka možnost si drápky obrušovat sama, stříhat je nemusíte. Pokud však drápky přerostou,kočka se jimi zachytává o tkaniny,někdy se mohou až zapichovat do polštářků tlapek.Potom je třeba drápky zkrátit. Doporučuji investovat do dobrých kleštiček,kterými drápky zkrátíte jen o jejich hrot.Musíte dát velký pozor,aby jste nezastřihli do růžového lůžka,které je dobře vidět,protože prosvítá drápem.Střihnutí je velmi bolestivé a krvácející zranění.

Čištění uší.

Uši pravidelně kontrolujte a nadbytečný maz odstraňujte jemně tamponkem vaty nebo vatovou tyčinkou.Tamponek nejdříve namočte v dětském oleji a na každé ouško použijte čistý.Čištění uší do hloubky přenechte raději veterináři.Veterináře je nutno navštívit jestliže ve zvukovodu kočky objevíte tmavohnědé až černé silně zapáchající částečky.Je pravděpodobné,že kočka trpí ušním svrabem.Tato nemoc je nakažlivá a může zapříčinit zánět ucha.Tato nemoc se nutně musí léčit.

Čištění očí.

Oči koček jsou normálně suché,jen vyjímečně najdete malý ospalek,který odstraníte kouskem vaty nebo tamponkem,namočeným v převařené vodě.Oči vytírejte vždy směrem k nosu.Plemena s krátkou lebkou-hlavně perské kočky-mají sklon k nadměrnému slzení.Takovým kočkám je třeba oči čistit častěji i několikrát denně.

Čištění zubů.

U koček je mléčný chrup nahrazován dospělým mezi čtvrtým a šestým měsícem života.Tento proces je dobré kontrolovat.Při každoročním očkování požádejte veterináře o kontrolu chrupu kočky. Čištění zubů je prevencí proti tvorbě zubního kamene.Kočky mohou trpět také zubním kazem,či záněty krčku.Ideální je čistit zuby jednou týdně. Zuby můžete čistit speciálním zubním kartáčkem,nebo prstem obaleným v mulu nebo kousku hrubého vlákna.K čištění používejte speciální zubní pastu pro zvířata nikoli pro lidi.Můžete použít také jen slanou vodu. Čistěte na zevních ploškách zubů při sevřených čelistech.Tam ústí slinné žlázy a usazeniny jsou zde největší.Pokud však vaše kočka již zubní kámen má,nechte jej odstranit u veterináře a začněte s čištěním, aby se žádný nový kámen nevytvořil.

Koupání.

Kočku nekoupejte,pokud to není vysloveně nutné.Hlavně ne malé kotě, protože by mohlo prochladnout a dostat zápal plic.Pokud má znečištěný zadeček,stačí jej omýt vlažnou vdou a dokonale osušit.Jestliže je koupel nevyhnutelná,připravte si všechny pomůcky:podložku do vany,speciální kočičí šampon,nádobu na oplachování a velký froté ručník.V koupelně musí být příjemně teplo.Do vany napusťte asi 10cm teplé vody.Smíchejte trochu šamponu s vodou a kočku polijte od krku směrem dolů a dozadu.Dávejte pozor,aby se voda nedostala kočce do uší a očí.Šampon vmasírujte do srsti.Hlavu umyjte jen hodně navlhčenou žínkou.Potom kočku důkladně opláchněte velkým množstvím teplé vody a zabalte ji do ručníku.Pokud to kočka snáší,vyfénujte ji.Po koupeli držte kočku v teple a pokud chodí ven,pusťte ji až druhý den.Pokud nepovažujete za nutné kočku koupat,stačí řádně vyčesávat a kartáčovat srst,občas suchým šamponem srst odmastit a znovu řádně vyčesat.
 
 
 
Zdroj: https://vse-pro-kocky.blog.cz/1105/zakladni-pece-o-kocku

 

 

 

Jak se starat o kotě

 
 
Jak se starat o kotě
1
2
3
4
5
Kočka je velmi vděčný společník, který přináší mnoho radostí. Jako malé kotě ale může svému chovateli dát pěkně zabrat. Zde je pár rad pro začínajícího chovatele, které jistě odpoví na nejčastější otázky:
Návod
  1. Krok
    1
    Jak a kde vybrat koťátko? Nejlépe přímo u chovatele. Při jeho návštěvě si totiž můžeme prohlédnout prostředí, ve kterém vyrůstá, a také jeho matku (rodiče). Dozvíme se jistě také několik cenných rad a doporučení.
  2. Krok
    2
    Kdy je nejvhodnější doba k odběru? Nejdříve až po osmém týdnu života, kdy je kotě schopné pozřít normální stravu a je relativně nezávislé na matce.
  3. Krok
    3
    Co vše je nutné absolvovat? Ideální je, pokud je v tomto věku již odčervené a očkované. Odčervení by mělo proběhnout alespoň 2 x ročně (proti škrkavkám a tasemnicím ve formě tablet). Vakcinace v základní kombinaci chrání kočku před panleukopenií, rhinotracheitidou, calicivirovým infekcím a vzteklině. V současné době lze kočky vakcinovat i proti leukóze (FeLV).
  4. Krok
    4
    Co všechno kotěti pořídit?
    • Pelíšek (umístěný na klidném místě),
    • Kočičí záchod (bedýnku se sypkým stelivem, které kočce umožní vykonat přirozený reflex zahrabávání). Záchod kotěti umístěte někam, kde bude mít dostatek soukromí, přesto však bude v dosahu orientačního prostoru kotěte. Bedýnka by měla být přizpůsobena velikosti kotěte.
    • Hračky. Drobné hračky jsou samozřejmostí. Kotě je velmi hravé stvoření. Má rádo především hračky na provázku a různé pohybující předměty. S postupem času si kotě bude brousit drápky. Vyhraňte mu tedy místo, kde to bude možné a naučte jej tento „škrabací předmět“ používat. Vyhnete se tak zničení nábytku.
    • Miska na vodu a na jídlo na stálém místě.
    • Řídký hřeben a gumový kartáč pro péči o srst.
    • Přepravka na případný transport například ke zvěrolékaři.
  5. Krok
    5
    Co dávat kotěti po odstavení od matky? Nejlepší je nechat kotě živit se mateřským mlékem co nejdéle, dokud je to možné. To má vliv na imunitu a zdraví koťátka. Poté je vhodná dětská výživa (mléčné produkty dětské výživy, sladká kaše z krupičky, odvar z ovesných vloček atd.).
  6. Krok
    6
    Čím kotě dále krmit? Zpravidla okolo 3. týdnů věku je kotě schopné samostatně se stravovat. Nejprve mu můžeme podávat tekutější stravu (ovesné či mléčné kašičky). Kočičí strava by měla obsahovat hodně bílkovin a tuků. Ideální jsou komplexní krmiva (buď suchá, granulovaná (pro kotě namočená ve vodě, nebo konzervovaná), která obsahují všechny potřebné látky pro správný růst. Zejména u kvalitních značkových produktů máte jistotu, že zvířeti nic chybět nebude. Živit zvíře domácí stravou je velmi náročné, protože tak musíme dokázat vyvážit všechny potřebné látky. Komplexní kupovaná krmiva to všechno zajistí v každé dávce, o přísun dalších doplňkových složek se již nemusíme starat.
  7. Krok
    7
    Jaké krmivo v obchodě vybrat? Vybíráme speciální krmivo pro koťátka podle věku. To je označeno jako „Junior“. Obsahuje zvýšenou energetickou dávku vyvážené stravy vhodnou pro toto období náročné na pohyb a výdej energie.
  8. Krok
    8
    A jak tedy krmit? Malému koťátku podáváme zhruba 5 – 6 menších porcí během celého dne. Zhruba v šesti měsících věku objem dávek zvětšíme a počet redukujeme na 2 – 3 za den.
  9. Krok
    9
    Jak je to s mlékem? Ideální je mléčná dětská výživa. Pozor na kravské mléko. Některé kočky mohou mít problémy s trávením laktózy, proto pokud má kočka po kravském mléce střevní problémy, raději mléko vynecháme. Můžeme místo mléka zkusit smetanu nebo mléko sušené.
  10. Krok
    10
    Vždy by kotě, když už není závislé na matce, mělo mít volně k dispozici dostatek čerstvé vody. Misku s vodou a jídlem mějte vždy na jednom místě. Mléko v pozdějším věku nepodáváme jako tekutinu, ale jako jídlo.
  11. Krok
    11
    Jak se starat o srst? Krátkosrsté kočky stačí kartáčovat 2 x týdně. Přitom je dobré kontrolovat srst a hledat případná poranění. Dlouhosrsté kočky vyžadují pravidelnou každodenní péči. Existují i speciální pudry. Tuto péči nepodceňujme, neboť při jejím zanedbání se může vyskytnout bolestivé zplstnatění srsti.
  12. Krok
    12
    Kdy nechat kotě kastrovat? U kocourů je ideální dobou věk 10 měsíců až jeden rok. U koček se doporučuje kastrace ještě před první říjí, zhruba mezi 7. a 10. měsícem. Pokud necháme kočku kastrovat v tomto období, sníží se riziko onemocnění rakovinou prsních žláz. Zvířata kastovaná velmi mladá ztrácí klasický kočičí vzhled i povahu. Obecně se doporučuje počkat s kastrací nejméně do 6 měsíců, u kocourů do první říje.
  13. Krok
    13
    Kdy a jak učit kotě na záchod? Malé kotě by mělo získat tento návyk ihned, jakmile je schopné přijímat pevnou stravu (3 – 4 týdny). S výchovou by se mělo začínat už u chovatele, od kterého si kočku doneseme. Při výchově volíme spíše metodu cukru než biče. Kočku netrestáme, nestrkáme jí hlavu do výkalu apod. Správným postupem je zachytit ten správný okamžik, kdy se kočka k vykonání potřeby chystá (zpravidla se přikrčí a mírně nadzdvihne ocas). V té chvíli ji položíme do bedýnky a řádně pochválíme. Musíme být v této snaze usilovní. Kočka je ale velmi čistotný tvor, a pokud má své WC a uspokojivém místě, dostatečně čisté a plné vhodné podestýlky, přivykne lehce k jejímu používání.

 

 

 

Zdroj: https://zvirata.porad.cz/kocky/navod/jak-se-starat-o-kote.html

 

 

 

Narodila se nám koťátka, aneb odchov koťat krok za krokem



\ Narození koťat je pro každého chovatele velkou událostí. Od okamžiku narození slepých a bezmocných koťat do doby jejich odchodu do nových rodin uplyne třináct týdnů. Již nikdy nebude vývoj koťat pokračovat tak rychle, jako v tomto období. Pozorování vývoje a sledování pokroků, které jsou u malých koťat patrné každý den, patří k nejkrásnějším okamžikům, které může chovatel prožít. Abychom si tyto chvíle mohli vychutnat naplno, je potřeba si nejprve zjistit, co všechno malá koťátka potřebují.


Péče o novorozená koťátka
Koťata se rodí osrstěná, jsou však slepá a nemají vyvinuté zvukovody a čich. Novorozená koťata váží 60 - 120 gramů. Zpočátku jsou tak malá, že se vejdou do dlaně. V prvních deseti dnech jsou nejzranitelnější a řídí se jen hmatem.Jestliže se nám nenarodí velký vrh koťat (za velký vrh považujeme šest a více jedinců) a všechna koťata jsou zdravá, zvládne z počátku veškerou péči o ně jejich matka. Krmí je, myje je, masíruje jim bříška a pomáhá tak jejich vyprazdňování. Jak tedy můžeme pomoci my? Především koťatům zajistíme pořádný pelíšek, z počátku ne moc velký, aby koťata snadno našla jedno druhé a maminčin struk. Pelíšek umístíme na klidné místo bez průvanu. Nejlepší je pelíšek krytý ze všech stran, který má malý průlez. Do pelíšku umístíme deku nebo prostěradlo. Pravidelně pelíšek čistíme, vyměňujeme podložky a dohlížíme na to, aby koťata byla v teple.
Pokud se nám narodí více koťátek a kočka nemá dostatek mléka, začneme s dokrmováním. Hladová koťata poznáme podle toho, že stále naříkají a mají měkké a prázdné bříško. Ve specializovaném obchodě obstaráme lahvičky s dudlíky na dokrmování koťat a koupíme i speciální mléko pro koťata. Nahradit ho můžeme i neslazenou Tatrou grand. Před podáním mléko ohřejeme, nesmí být studené, aby nám koťata neprochladla, ale nesmí být ani moc horké. Teplotu si nejprve vyzkoušíme na hřbetu ruky. Pokud všechna koťátka sají mléko od své kočičí mámy, postačí je všechna přikrmit třikrát denně. Tato činnost nás nijak zvlášť neomezí a můžeme normálně chodit do práce a zvládat i další povinnosti. Pokud je však nějaké koťátko natolik slabé, že od maminky nesaje, je potřeba ho dokrmovat každé dvě až tři hodiny. I přesto je třeba kotě ke strukům kočky přikládat, protože mateřské mléko je vydatnější. První mlíčko, tzv. kolostrum obsahuje důležité živiny a obranné látky. Slabé kotě by měl vyšetřit veterinář, aby vyloučil případné vady.\


Výživa kojící kočky
Jak jsme si již řekli, koťátka jsou v prvních dnech plně závislá na své matce, její mléko je pro ně nezbytností. Kočku proto v tomto období nijak neomezujeme v jídle a poskytneme jí kvalitní a pestrou stravu bohatou na živiny.
K dispozici jí dáme kvalitní granule pro březí a kojící kočku. Do jídelníčku častěji zařazujeme maso. Ideální je syrové hovězí maso, které však musí být 48 hodin přemražené. Maso můžeme podávat dvakrát denně. Kočka v tomto období potřebuje vápník více než kdy jindy, takže jí nabízíme tvaroh nebo zakysanou smetanu, pokud nemá po mléčných výrobcích střevní problémy. Na doplnění živin a energie zakoupíme u veterináře vitamínovou pastu.


První pokroky
První změnu, kterou můžeme pozorovat, je že zhruba mezi třetím až sedmým dnem koťátkům odpadne pupeční šňůra. Oči se začnou otvírat mezi sedmým až čtrnáctým dnem věku. Z počátku však ještě vidí rozostřeně. Koťátka nevystavujeme prudkému světlu, protože v tomto věku ještě nedokáží stahovat zornice. Oči koťat jsou z počátku modrá, v průběhu vývinu se budou postupně vybarvovat. Jakmile koťata začnou vidět, stanou se zvídavějšími, začnou zvedat hlavičku a rozhlížet se po okolí. Koťátka pravidelně ve stejnou dobu vážíme, přibírají denně zhruba 10 - 20 gramů. Každé kotě roste různě rychle, důležité však je, aby nehublo. Při pravidelném vážení můžeme snadno odhalit, že některé kotě přibírá pomaleji. Je-li tomu tak, začneme včas s jeho dokrmováním.

Druhý až čtvrtý týden věku
Mezi druhým až třetím týdnem věku se koťátkům vyvíjí čich. Snadno dle pachu dokáží rozlišit svou matku, ostatní sourozence a svého člověka. V třetím týdnu věku se vyvíjí sluch, proto dáváme pozor na hlasité zvuky, při kterých se mohou snadno polekat. Zpozorovat také můžeme první zoubky. Mezi třetím a čtvrtým týdnem koťátka zkouší své první krůčky, chůze je z počátku nemotorná a nejistá, ale s každým dnem se stává jistější. Pelíšek musíme přizpůsobit pohyblivosti koťátek. Zvětšíme jim prostor pohybu a pelíšek zajistíme tak, aby z něj nemohla vypadnout. Jakmile začnou chodit, můžeme je učit zvykat na samostatné přijímání potravy. Učíme je pít mlíčko z talířku, můžeme jim nabídnout tvaroh. Každý začátek je však těžký, a tak musíme počítat s tím, že z počátku budou mít koťata víc mléka a tvarohu na tlapkách, než v bříšku. Jakmile začnou sama jíst, dáme jim k dispozici menší záchůdek se stelivem. Dále jim poskytneme hračky, aby se nenudila.


Pátý až šestý týden věku
S přibývajícím věkem jsou koťátka stále zvídavější a nastává čas, kdy opouštějí svůj pelíšek a vydávají se na malé výpravy. Hrají si mezi sebou, zkoumají byt, učí se chodit na kočičí záchod a seznamují se se škrabadlem. V tomto věku jim nabízíme menší granulky určené pro koťata, syrové hovězí maso (musí být 48 hodin přemražené), vařené kuře nebo konzervy pro koťata. Pokud granulky nechtějí, zvlhčíme jim je trochu vodou. V tomto věku již musí mít koťata k dispozici vodu. Ideální je vodní fontánka, ve které se voda neustále čistí a koťátka vodu neroznesou všude po bytě. Přestože jsou čím dál víc samostatnější, matka se o ně stále stará a kojí je. Stále musí mít své zázemí, teplý pelíšek, kam budou chodit spát a odpočívat.


Další povinnosti a radosti chovatele
Povinností chovatele je pravidelně se starat o koťata. Vybíráme a čistíme jim záchod, v čistotě udržujeme pelíšek, kočičí mističky a celý prostor bytu. Pravidelně vyměňujeme vodu. Z dosahu koťat odstraníme křehké předměty a věci, o které by se mohla poranit. Pravidelným kontaktem se koťátka snadno socializují a vytvoří si tak vazbu s člověkem. Je velmi důležité si s koťaty hrát, chovat je a mazlit se s nimi. Pokud by si na člověka nezvykla už od mala, měla by s tím v budoucí rodině nemalé problémy. Koťátka je třeba od útlého věku vychovávat, dáme jim k dispozici škrabadlo na broušení drápků a drápky jim zastřihujeme speciálními kleštičkami. Je potřeba stanovit doma určitá pravidla, aby koťátka věděla, co smí a co ne. Pokud koťátko přistihneme při nežádoucím chování, řekneme mu důrazně \"NE\" a z daného místa ho přesuneme. Pokud koťátko naopak dělá nějakou věc správně, pochválíme ho slovem \"DOBŘE\" a pohladíme ho.


Očkování a odčervení
S veterinářem domluvíme odčervení a očkování koťátek. Začneme nejprve s odčervením. Za tímto účelem můžeme u veterináře zakoupit speciální odčervovací pastu, která je pro odčervení koťat nejjednodušším řešením. Odčervovacímu kalendáři jsme se věnovali podrobně v předchozím čísle časopisu (5/08), připomeňme jen, že si odčervení  můžeme rozvrhnout třeba takto: První odčervení ve čtvrtém až pátém týdnu, druhé odčervení v osmém týdnu a poslední odčervení ve dvanáctém týdnu. První očkování se provádí v osmém týdnů a přeočkování ve věku dvanácti týdnů. Při odběru koťátek tzn. ve věku třinácti týdnů by měla být koťátka naočkována základní trojkombinací (panleukopénie, rhinotrachetitida, herpes virus) a jednou (či dvakrát) přeočkována.


\Odchod do nových domovů
V průběhu doby, kdy budou koťátka u nás, pro ně hledáme nový domov. Ideální je, seznámit se s novou rodinou osobně. Nejlepší je, když se nová rodina přijede na koťátko podívat ještě před jeho odběrem. Nové majitele seznámíme s péčí o koťátko, informujeme je o tom, čím bylo krmeno, jaké stelivo jsme doma používali a na jaké hračky a pelíšek bylo zvyklé. Koťátko neodebíráme od matky a ostatních sourozenců dříve, než ve třináctém týdnu věku. Odchod koťátek do nového domova je pro chovatele smutnější období, ale pokud koťátku vybereme hodnou rodinu, která nám bude posílat o koťátku zprávy, budeme spokojeni.

Text a foto: Iva Tymráková
Chovatelská stanice britských koček SweetNozzles, CZ
www.sweetnozzles.unas.cz

 

 

 

https://www.moje-kocka.cz/kote/narodila-se-nam-kotatka-aneb-odchov-kotat-krok-za-krokem-73.html

 

 

 

Narození kotěte

První péči poskytuje kotěti jeho kočičí máma. Ta se dokáže o své potomky velmi pečlivě starat. Pokud vlastníte kočku s průkazem původu, tak většinou bydlí s vámi. Máte pak tu krásnou možnost sledovat jak se o své potomky stará. Obyčejná kočka, tedy nevýstavní, ta co bydlí u vás na dvoře, svá koťátka pečlivě uschová na předem jí vybraném místě a tam o ně pečuje. Pokud vám důvěřuje, až to sama uzná za vhodné, přinese je ukázat. Péče, která se očekává od majitele kočky, nastupuje až později. Jde o dokrmování, převod kotěte na granule pro kočky, odčervení, očkování a pak výběr vhodného majitele.

Výběr kotěte

Pokud si vás kočky získaly a vy byste si rádi nějakou pořídili domů, měli byste zvážit, co s kočkou zamýšlíte a co od ní očekáváte. Kočka je svébytná osobnost, nelze ji cvičit jako psa. Lze ji pouze vychovat. Zato svým chováním a hrami dokáže u člověka navodit příjemnou náladu. Ne nadarmo se kočky používají k léčbě felinoterapií. Vrnění kočky v náručí je velice příjemné. Vybrat kotě byste si tedy měli buď z chovatelské stanice, kde získáte chovnou kočku s průkazem původu nebo například od známých kotě kočky domácí, tedy bez průkazu původu. Kočky s průkazem původu jsou nabízeny v mnoha rasách. Pro chov v bytě jsou vhodnější i v případě, že s nimi nehodláte navštěvovat výstavy. Chovné kočky mohou mít krátkou srst nebo dlouhou nebo dokonce žádnou. Zbarvení i tvar jejich těla se liší podle rasy. Kočka domácí má také mnoho variant barev. Právě u kočky domácí byla vypozorována jedna zajímavá vlastnost. Pokud je kotě štíhlé bude živé a hravé i v dospělosti, pokud je spíše zavalitější, bude klidné. Koťata jsou však všechna hravá.

Kocourek nebo kočička?

Toto rozhodnutí je opravdu pouze na vás a na tom, co od soužití s kočkou očekáváte. V podstatě mezi kočkou a kocourem je rozdíl pouze ve velikosti. Kocour je v dospělosti o něco větší. Jinak jsou stejně inteligentní, mazliví i hraví. Vaše rozhodnutí by mělo především ovlivnit to, zda se hodláte věnovat chovu koček nebo zda ji chcete pouze jako příjemného společníka. Pro chov je vždy lépe zvolit kočku. S tou nejsou většinou žádné problémy. Chovný kocour naproti tomu však je problematický svými zálety, souboji a také značkováním, které může být až nesnesitelné. Pro zpříjemnění života neváhejte a klidně si pořiďte kocourka. V době prvního mrouskání, tedy v době kdy je kocourek pohlavně dospělí, je dobré ho vykastrovat. Pro kocoura je kastrace vhodnější a bezproblémovější než pro kočku. Kocourek se zklidní a není poraněný po bitkách o kočky. Také se spíše drží doma.

Kde si opatřit kotě?

Pokud se rozhodnete pro čistokrevnou kočku či kocourka, měli byste si ji vybrat přímo u chovatele. Existují sice obchody, kde je možné si také kočky s průkazem původu opatřit, ale není to vhodné. Nikdy totiž nevíte, jak bylo s koťátkem zacházeno. Kočka je velice citlivý tvor a špatné zacházení u ní může vyvolat poruchy chování. U chovatele vidíte, jak se ke kočkám chová, jak kočky bydlí, jak se chovají. V případě podezření na špatný přístup ke koťátkům si raději vezměte kotě od jiného chovatele. Kočka domácí, tedy nechovná má stejně krásná koťátka jako ta chovná. Problém je však, že se ráda toulá. Pokud ji však necháte vykastrovat, bude se držet více doma. Pořídit si koťátko kočky domácí můžete od sousedů, známých nebo i na inzerát.

Kolik stojí kotě?

Čistokrevné kotě vás může přijít i na dvacet tisíc korun. Vždy záleží na tom jaký druh zvolíte. Kotě kočky domácí často získáte i darem.

Na co si dát pozor při koupi?

Důležité je především zdraví kotěte. Mělo by mít krásně bílé zuby, čisto pod ocáskem a čistou srst. Neměl by vykazovat žádné známky onemocnění. Pokud má kotě rodokmen, mělo by mít vše zapsáno a potvrzeno plemennou knihou seriózního chovatelského klubu.

Než si kotě přivezete domů

Dříve než si pro vybrané koťátko pojedete, je nutné mu připravit vše potřebné. To znamená misky na granule a vodu, kočičí toaletu, lopatku, podestýlku, místo na spaní, něco, kde si bude brousit drápky, hračky a také granule pro koťata.

První dny kotěte v novém domově

Malé kotě okamžitě začne prozkoumávat nové prostředí, ve kterém se ocitlo. Bohužel si ale zatím neuvědomuje všechna nebezpečí, jež na ně číhají v podobě různých nástrah a pastí. A jeho zvědavost se tak pro ně může snadno stát i životu nebezpečnou. Proto je nezbytné dodržovat několik základních pravidel a vaše kotě se bude v novém domově cítit příjemně a v bezpečí. Kotě by nemělo mít přístup k otevřeným oknům, mohlo by vypadnout. Proto je dobré okna opatřit sítí proti hmyzu. Pozor je nutné dávat i na vchodové dveře, kotě by jimi mohlo snadno proklouznout ven a už netrefit zpět.

Seznámení s ostatními členy rodiny

Pokud máte doma i jiná zvířata, musí se naučit spolu žít. Nejlépe je přivykat je ne sebe postupně. Velmi dobrou pomůckou je, když kotě otřete do některého kousku vašeho oblečení. Ostatní zvířata budou cítit z kotěte váš pach a lépe ho přijmou. Nebojte se ani pořekadla, že kočka a pes jsou největší nepřátelé. Pokud se seznámí v době, kdy jsou oba malí nebo je alespoň jeden v době mláděte, pak se z nich mohou stát nerozluční přátelé po celý jejich život.

Venkovní procházky

Pokud chcete nechat kotě venku, mělo by být naočkované. Jinak může dostat některou z obávaných nemocí a zemřít nebo i nakazit vás.

Jak pečovat o srst kotěte?

Kotě je čistotné stvoření, samo si čistí srst a pečuje o ni, ale čas od času byste mu měli trochu pomoci. Časté a pravidelné česání nebo kartáčování vám pomůže udržet srst vašeho mazlíčka opravdu čistou, což je zvláště důležité u dlouhosrstých plemen.

Jak naučit kotě na toaletu?

Koťata potřebují vykonat svou toaletní potřebu po každém krmení, takže právě v tomto okamžiku byste kotě měli uchopit a položit na toaletní misku. Jako trik, který dobře zabírá, je vhodné vzít opatrně kotěti tlapku a zahrábnout jí do podestýlky. Kotě pak již bude vědět, co má dělat.

Odčervení a očkování

Kotě a pak i dospělou kočku je nutné pravidelně odčervovat a očkovat. Odčervujeme 14 dní před očkováním a asi 4 krát ročně. Očkujeme v 8 týdnu, ve 12 týdnu a pak vždy jedenkrát za rok.

Jak kotě krmit?

Kočičí strava by měla, v porovnání s potravou pro psy nebo s naší lidskou stravou, obsahovat více bílkovin a tuků. Pouze správné krmivo dodá kočkám potřebný přísun energie nezbytný k posílení jejich svalstva a tvorbě lesklé a krásné srsti. Kotě by mělo mít v misce po celý den kvalitní granule, nejlépe ze superprémiové řady. Pak samozřejmě také vodu. Výživa pro kotě se dělí na granule do 4 měsíců a pak od 4 měsíců do jednoho roku. Od jednoho roku krmíme granulemi pro dospělé kočky a můžeme přidat i různé kočičí kapsičky a konzervy.

Kočičí hry

Kotě je velmi hravé. Vlastně jeho denní program se skládá z těchto činností: jídlo, toaleta, spánek, hra, broušení drápků, hra, jídlo a tak pořád dokola. Pokud má kotě náladu, nechá se od vás i hladit, mazlit a hraje si s vámi. Pokud si s vámi hrát nechce, zkoušejte to pořád dokola s pauzami. Uvědomte si, že kotě pro správný vývoj potřebuje hodně spát a tak nemusí mít vždy na hru náladu.

Jak kotě vychovat?

Kotě může v některých případech docela řádit. V té době klidně může i zničit nábytek nebo jiné zařízení. Nejlépe uděláte, když přísným hlasem jeho činnost překazíte. Když kotě káráte, tak nikdy nepoužívejte jeho jméno. Jménem na něho mluvte jen u příjemných činností jako je jídlo nebo hra nebo mazlení.

 

 

 

Zdroj: https://www.magazin-chovatele.cz/plemena-kocek.4/pece-o-kotatka.9853.html

 

 

 

JAK SE STARAT O KOČKU

Kočka potřebuje ke spokojenému životu - vedle vaší lásky - následující věci:

Péče o srst

  • krátkosrsté kočky - alespoň 2x týdně gumovým kartáčem odstranit odumřelé a vypadlé chlupy, potom vyčesat kovovým hřebenem od hlavy k ocasu. Při péči o srst zkontrolujte, zda se v ní nenachází bleší trus, klíšťata, event. drobná zranění.

     dlouhosrsté kočky - dlouhosrsté kočky vyžadují péči o srst každý den. Nejdříve řídkým hřebenem vyčešte smotky, a poté vykartáčujte kartáčem. 1x týdně srst ošetřete speciálním pudrem pro dlouhosrsté kočky. Zanedbáním péče o dlouhosrstou kočku může dojít k bolestivému zplstnatění srsti. Někdy musí takto zanedbanou srst ošetřit veterinář v celkové anestézii, což znamená ohrožení zdraví vaší kočky.

Prevence onemocnění

  • odčervení - alespoň 2x ročně podat tablety proti škrkavkám a tasemnicím odčervení musí vždy předcházet před vakcinací.

     vakcinace - k základnímu očkování patří vakcinace proti panleukopenii, rhinotracheitidě, calicivirovým infekcím a vzteklině. V současné době lze kočky vakcinovat i proti leukóze /FeLV/ a doufáme, že již brzy bude k dispozici vakcína proti FIP zákeřné infekční peritonitidě.

  • Vyprazdňování

    Kočky nechtějí být vyrušovány, když se věnují své potřebě. Kočičí toaletu umístěte stranou od frekventovaných částí vašeho bytu/domu. Nemá být blízko misek na jídlo a pití a místa na spaní. Máte-li koček více, je potřeba více záchodů.
    Kočky jsou od přírody čistotná zvířata a již 5 týdnů stará koťata používají toaletu.

    V případě, že kočka začne vykonávat svou potřebu mimo toaletu, má to vždy svůj důvod. Buď má onemocnění ledvin či močových cest, a nebo je vystavena stresu. Zamyslete se proto nad tím, co jí stres ve vaší domácnosti způsobilo.

         Krmení koček (Kočičí žrádlo)       

         Krmení koček je závislé na věku, plemene a pohlaví.

Krmení koček je jednou z hlavních podmínek chovu zvířat v domácích podmínkách je jejich pravidelné a vyvážené stravování. Kočka, jako nositelka individuálností, se pro své jídlo hlasitě ozývá. Některé kočky jsou velmi vybíravé, mají rády různorodost. Jiné zase dávají přednost jednomu nebo několika druhům jídla. Přesto však jsou všechny připravené „hladovět“, pokud jim jídlo nechutná.

Stravu je nutné kočkám připravovat speciálně. Jídlo musí být správně vyvážené; při různorodém jídle se doplňuje nedostatek té či oné ingredience, nutné pro zdraví kočky. Jídlo musí být čerstvé, ne moc studené ani horké. Maso (syrové) nařezané na nevelké kousky. Masové produkty se doporučuje dávat s přílohou. Ryby určitě vaříme, neboť v syrových rybích produktech se nacházejí látky, ničící vitamin B1. Nutno pamatovat, že ryba není vhodná pro těhotné kočky; lepší je nabízet játra a čerstvou zeleninu. Játra jsou pro naše svěřence nejprospěšnějším produktem, kromě jiného obsahují mnoho látek, vytvářející ochranná intenzivní zbarvení srsti. Kočkám také chutnají ledvinky, plíce, srdce. Jednou týdně vyžadují také jedno vejce a to na jakýkoliv způsob. Hodně bílků je také obsaženo v mléce, sýru, tvarohu. Méně prospěšné je mléko kravské, lépe je podávat sladkou smetanu nebo ve vodě rozmíchané mléko sušené. Hodně koček má rádo zeleninu – čerstvou i vařenou. Ovoce je možné nabízet libovolně – záleží na tužbě (přání) jednotlivých zvířat.

Stravování koček je závislé na věku, plemene a pohlaví. Většinou kocouři jedí více než kočky. Kastrovaným zvířatům, kde se vyhýbáme tloustnutí, je nutné zlehka porce snižovat. Krmení výstavních koček vyžaduje zvláštní přístup. Strava (jídlo) těchto zvířat se musí skládat z vysoce kvalitních produktů a je nutný přísný dohled. Dospělou kočku je lépe krmit 2 – 3x za den, denní norma jídla musí obsahovat 125-300 gramů (závisí na hmotnosti a plemene). Koťatům musíme podávat stravu v maličkých porcích 6x denně. Pro krmení kotěte, odstaveného od matky, je možné připravovat různé (libovolné) mléčné produkty dětské výživy, sladkou kaši z dětské krupičky, odvar z ovesných vloček, rýži, nemastné masové odvary, lisované maso, vařenou rybu, tvaroh, ovocné pyré. Již 12. den života kotěte můžeme podávat lisované maso, rybu. V 5. – 6. týdnu libové telecí, hovězí nebo drůbeží maso, játra v rozmělněném stavu (namletá). Ve stáří 7-8 neděl – ovoce, zeleninu pro správný vývin zubů a žvýkacích svalů je však důležité, aby maso bylo nakrájené na kousky.
Při krmení starších koček je nutné brát v úvahu, že odumírání buněk závisí na věku, zpomalování prudkého růstu (proliferace) a stárnutí orgánů a vedou k porušování trávení a vstřebávání. Takové kočky mají zuby ve špatném stavu. V této době života potřeba kalorií klesá a zvyšuje se spotřeba proteinů, minerálů a vitamínů. V prvním případě se toto týká kastrovaných a sterilovaných zvířat. Otylosti nebo stařeckému vyčerpání kočka může uniknout díky (pomocí) pravidelnému stravování a optimálnímu vzájemnému poměru mezi porcemi krmení a zátěží.

 

 

 

Zdroj: https://brianemasumevolne.mistecko.cz/temata/jak-se-starat-o-kocicku

 

 

 

Koťata

Odstavení kotěte od kočky

Všechno v životě má svá pravidla, ať už je to v říši nás, lidí, tak i v říši živočichů a rostlin. Rodí se děti, které odrůstají, mláďata, která se brzy osamostatní. Je to koloběh života, který nezměníme. V kočičí říši tomu není jinak. Koťata se začínají osamostatňovat po čtvrtém týdnu života, kdy je postupně začínáme odstavovat od matky.

Kupujeme kočku – jak má vypadat kupní smlouva?

Rozhodneme-li se pořídit si čtyřnohého vrnícího miláčka, musíme si uvědomit i případné právní následky tohoto rozhodnutí. Nejdůležitější je začít již na začátku – u samotné kupní smlouvy. Jak má taková kupní smlouva vypadat, abyste předešli případným problémům, Vám nabízí následující článek.

Je kočka dobrá matka?

Vztah samice a jejího mláděte, matky a dítěte vůbec, je pouto, které nelze přetrhnout a na vytváření tohoto pouta neexistuje žádný návod nebo manuál. Na úloze matky a vztahu k jejímu dítěti nebo mláděti závisí mnoho faktorů, z nichž jeden z nejhlavnějších je vyspělost matky a její připravenost k mateřství. Platí to u všech živočichů, lidi nevyjímaje.

Ruční odchov kočičích miminek

Tato záležitost je samozřejmě spojena s radostí, ale určitě to není nic jednoduchého. Pokud kočka uhyne při porodu nebo se z nějakého důvodu nemůže starat o svá koťata, nezbývá nám nic jiného než se o malá kočičí miminka postarat sami. Je to nelehký úkol, který vyžaduje hodně času, trpělivosti a nákladů. V jarních měsících se rodí mnoho koťat a hodně z nich skončí na ulici a bez lidské pomoci si tito tvorečkové nedokážou poradit. Pokud tedy máte nevykastrovanou kočku, která má volný přístup ven a nemíníte začít s chovem, nechte ji vykastrovat. Je bezpředmětné nechat kočky volně se množit a narozená mláďata poté nechávat někde pohozená.

Výběr kotěte

Nejdříve je třeba si rozmyslet, jestli chceme kočku kříženou nebo čistokrevné zvíře. V případě, že máte zájem své kotě později vystavovat, je potřeba vyhledat chovatele, který se chovem čistokrevných koček zabývá. Při samotném výběru kotěte není účelné s volbou spěchat. Sledujte chvíli všechna koťata a všímejte si jejich chování.

Vývoj kotěte

Je dobře známo, že během prvních několika týdnů života jsou malá koťátka zcela závislá na své matce. Až časem přijde úplná nezávislost. Kočky se vyvíjejí velmi rychle. Již po třech týdnech kotě začíná zkoumat okolí a je velmi zvědavé. Začíná si hrát se svými sourozenci a se svojí kočičí maminkou. Všechny smysly - zrak, sluch, chuť, čich a hmat se plně rozvíjí již v pátém týdnu věku, ve dvanácti týdnech se již kotě schopně pohybuje s veškerou grácií dospělé kočky.

Odstavení koťat

Dříve či později přijde po narození malých koťátek doba, kdy je čas na to stát se samostatným kočičím jedincem. Důležitým faktorem pro možnost odstavení koťátek je doba, kdy si zvykají na samotný příjem potravy. Většinou se začíná ve čtvrtém týdnu života, ale vše je relativní. V této době už koťatům nestačí pouze mateřské mléko a je čas na postupný odstav koťat. Koťátkům se většinou nějaký čas nabízí speciální mléko pro koťata, které je na trhu, nebo lze použít zředěné neslazené kondenzované mléko. Poté můžeme pokračovat s tvarohem, dětskou kaší a jak kočička roste, zvyšujeme postupně i porce.

Dětství kotěte

Kotě se v první etapě života, končící kolem 10. až 12. týdne, učí samostatnému životu a nutné soběstačnosti. Úspěch závisí nejen na výživě, ale i na získání potřebných znalostí, návyků a dovedností. Jakmile kotě začne samo běhat, je nutné řadu předmětů, zejména těch, které by mohlo spolknout nebo které nejsou vhodné ke žvýkání (nebezpečí otravy, zadušení, průjmu), odstranit z jeho dosahu. Kritické období, kdy jsou koťata postrachem domácnosti, je poměrně krátké.

Správný věk pro odběr kotěte

Nejvhodnější doba pro odběr kotěte k novému majiteli je tři měsíce po narození, což je dvanáct až třináct týdnů. Podle vyhlášky 192/2004 Sb. o ochraně zvířat při chovu, je minimální věk pro odběr koťat od kočky 70 dnů. Podle řádu Českých chovatelů koček je to dokonce třináct týdnů. Je to proto, že jsou koťata odstavená od matky, jsou schopna přijímat tuhou stravu, jsou řádně očkovaná a odčervená. Mají i osvojené hygienické návyky. V tomto věku jsou koťata velmi hravá a učí se sociálnímu chování.

Kupujeme kotě

Pokud si pořizujete kotě na chov, připadá v úvahu pouze pořízení kotěte z chovné stanice. Vhodnou chovnou stanici naleznete například na internetu, stačí vybrat si plemeno a poté navštívit vámi vybraného chovatele. Velmi dobře se chovatel hledá také na výstavách. Před koupí kotěte si důkladně prohlédněte chovatelskou stanici, ze které si kotě berete a také si prohlédněte chovaná zvířata. Všímejte si jejich zdravotního stavu, chování a celkového vzezření. Důkladně si prohlédněte i rodiče vámi vybraného kotěte a podmínky, ve kterých kotě vyrůstá. Podle chovného řádu může být kotě odebráno od matky ve stáří 13 ti týdnů, nejvhodnější doba na první návštěvu je kolem šestého týdne věku kotěte.

 

 

 

 

Zdroj: https://www.kockyakocouri.estranky.cz/clanky/kotata.html

 

 

 

Jak se správně starat o kočku – rady pro začátečníky

Než si pořídíte kočku, je potřeba opravdu pečlivě zvážit, jestli se zrovna tento živý mazlíček hodí do vaší domácnosti. Především – kočka je jedním z největších zdrojů alergenů, proto je absolutně nevhodná do domácnosti, ve které žije nějaký alergik! Je to také zvířátko velmi svébytné a svéhlavé, které vás rozhodně nebude poslouchat na slovo a nemá cenu ho nějak drezírovat. Jestli jste se již definitivně rozhodli, že si přeci jen nějakou kočičí královnu pořídíte, pak čtěte náš návod, jak se o ni nejlépe postarat.

Pořídíte si kotě nebo dospělou kočku?

Nikdy byste si neměli pořizovat kotě do 7 měsíců věku samostatně, vždy volte dvě, nejlépe sourozence. V okamžiku, kdy si kotě přinesete domů dejte mu dostatek času na prozkoumání okolí a ukažte mu kočičí WC. Potom se můžete začít seznamovat, hrát si, nabídnout krmení. U kotěte je třeba tolerovat spoustu nezbedností a netrestat ho za ně, jen ho pomaličku učit, jaké chování se od něho očekává. Pakliže budete kotě trestat za loužičky, hru apod., riskujete tím poruchy chování, bázlivost, stres či agresi, a dopouštíte se tím týrání zvířete. Kotě se nesnažte cvičit a k ničemu ho nenuťte, nebo se Vás bude bát. Kočka není pes, nikdy Vás nebude poslouchat.

Dospělou kočičku také nechte v klidu si prohlédnout byt. Důležité je, abyste ji hned ze začátku postavili na kočičí WC, zapamatuje si, kde ho pak v případě potřeby hledat. S ostatními členy domácnosti ji seznamujte později a postupně. Není dobré, když se s ní hned po příjezdu všichni členové domácnosti ihned vítají, chovají a lákají ji k mističce s dobrotami. Jídlo jí můžete nabídnout také později.

Plašší kočičku postavte s otevřenou přenoskou do jedné místnosti, kde bude sama naprosto v klidu. Nechte ji, ať si sama vyleze a najde si úkryt, ale takový, ze kterého ji budete moci v případě potřeby vyndat. V místnosti musí mít kočičí WC co nejblíže úkrytu a jídelní misky.

Kočka a ostatní zvířata
Kočka a pes - Záleží na tom, zda byla kočka na psy zvyklá a zda je váš pes zvyklý na kočky. Rozhodně si nepořizujte kočku, pokud máte psa, který kočky prohání. Zprvu bude kočka na psa syčet a prskat, je tedy třeba seznamovat je postupně. Držte je ze začátku odděleně, dokud si nebudete jisti, že pes kočku nezakousne, a že se ho kočka nebojí. To platí i pro venkovní kočky – pokud se budou Vašeho psa bát, nevrátí se domů.

Kočka a jiná kočka – Kočky mají opravdu rády kočičí kamarády, proto je vždy lepší adoptovat dvě kočky současně, nejlépe přibližného věku – rozhodně není rozumné brát si kotě ke staré kočce a naopak. Zprvu bude Vaše kočka na nově příchozí syčet, je třeba nechat je odděleně a seznamovat je postupně. Nenávist může trvat i měsíce, buďte trpěliví. Nezasahujte do jejich potyček a vymezování pozic. Vaše kočka se může i urazit, na pár dní přestat jíst. Věnujte se své kočce více, aby se necítila odstrčená. Pokud by byla situace vážná, oddělte je a zkuste je seznámit znovu za pár dní.

Kočka a ostatní zvířata - Pokud máte doma papouška nebo nějakého hlodavce, vyzkoušejte přes klec, jak bude kočka reagovat. Pokud se bude zvířete bát nebo bude lhostejná, je vše v pořádku. Pokud však bude zvědavě očichávat okolo klece nebo bude mít neuhasitelnou touhu zvíře sežrat, budete muset dávat pozor, aby se k sobě zvířata za žádnou cenu nedostala. Nemějte ale strach, jsou známy i případy, kdy kočka spí v pelíšku s ochočeným papouškem, leze do klece za morčaty i králíky a ustele si v jejich místečku. Pozor, pokud si bude kočka chtít se zvířetem hrát, může mu drápkem poranit oko. Proto je dobré nechat drápky kočce zastřihovat u veterináře. Kočku raději ke hlodavcům nepouštějte.

Co bude nová kočička potřebovat:
 - Plastový či jiný nepropustný kočičí záchůdek.
 - Jídelní mističky.
 - Pokud budete mít kočku pouze v bytě, je dobré opatřit (koupit, vyrobit) jí  -škrabadlo na obrušování drápků, čímž ochráníte svůj nábytek.
 - Trpělivost a lásku.
 - Pokud si berete kočičku do bytu, je třeba zajistit okna sítí a třeba i pletivem proti mouchám, protože kočka z okna může vyskočit nebo vypadnout – stalo se to už mockrát a dopadlo to téměř pokaždé špatně. Pokud použijete pletivo vsazené do rámu a za háčky ho přichytíte k okennímu rámu, není zajištění nijak nákladné a zabráníte tím neštěstí. Zajištěná musí být i okna s ventilačkou, kočičce jinak hrozí uškrcení. Z okna kočka může vypadnout za různých okolností a není dobré toto nebezpečí podceňovat. Proto prosíme, zajistěte svá okna sítěmi.Zprvu je třeba odstranit všechny věci, které by mohla kočka shodit či poškodit, v cizím prostředí může být ze začátku vyděšená.Zajistěte také všechny skrýše a kouty, aby kočka nezalezla někam, odkud se bude těžko dostávat.Odstraňte také jedovaté rostliny.

 KV - Ilustrační foto: Stock.XCHNG

 

 

 

Zdroj: https://www.hobbystranky.cz/hobby/jak-se-spravne-starat-o-kocku-rady-pro-zacatecniky

 

 

 

V první řadě je třeba říci, že koťátko od nás ze Silesia Star, stejně jako z kterékoli jiné řádně registrované chovatelské stanice, si přinesete domů ve věku minimálně 91 dnů (tedy 13 týdnů), což stanoví Řád Českého svazu chovatelů na ochranu koček při chovu. Toto ustanovení není tak úplně samoúčelné - přesto, že koťátka jsou již dávno zdánlivě samostatná, sama baští předkládané krmivo, prohánějí se bytem jako uragán naprosto nedbajíc fyzikálních zákonů (které prý jsou těmi jedinými, jež nelze porušit - cha cha - autor této průpovídky zjevně nikdy neviděl partu koťat běhajících v zápalu hry i po stěnách a chvílemi snad i po stropě :-) a navíc jsou taaak roztomilá...


Kočka však není pes a její období socializace trvá mnohem déle než je tomu u štěňat - a k tomu všemu je navíc třeba kočka - matka (samozřejmě kromě prostředí plného podnětů a láskyplného mazlení rodinou chovatele). U koťat odebraných matce výrazně dříve lze s největší pravděpodobností v dospělosti očekávat poruchy chování ať už v menší či větší míře. Doba, kterou náš očekávaný přírůstek stráví v péči matky se, uvědomíme - li si že nový mazlíček nám bude dělat společnost po následujích cca 10 - 12 let, tedy bohatě vyplácí. Trpělivost přináší růže ;-)

Než tedy přijde ten očekávaný den, doma si připravíme několik nezbytných propriet:
 

Kočičí WC - to je nezbytnou součástí každé domácnosti majitele kočičky. Pro začátek doporučujeme zvolit jak typ záchodku, tak typ steliva, na které jsou koťat navyklá od chovatele. U nás používáme otevřená WC, která se nám zdají pro kočičí potřeby přirozenější a hrudkující stelivo bentonitového typu. Podle nejrůznějších průzkumů a výzkumů je hrudkující bentonit nejhygieničtější variantou steliva - poměrně pohodlně se uklízí, kvalitní stelivo výborně pohlcuje zápach a kočky jej neroznášejí na tlapkách či srsti po bytě. Jelikož každému vyhovuje něco jiného, samozřejmě lze časem kotě přivyknout i na kryté WC i na jiný typ steliva - zpočátku však doporučujeme zachovat to, na co je kotě přivyklé od chovatele a vyhnout se tak možným projevům nečistotnosti, které jsou jinak spíše vyjímečnými. WC umístěte na klidné místo, kde bude mít kotě "soukromí", avšak kde bude zároveň snadno přístupné a jako první věc jej ukažte svému malému rodinnému přírůstku po jeho přinesení domů. Není pravděpodobné, že ihned vykoná svou potřebu, avšak místo si zapamatuje. Pro jistotu mu jej ještě ukažte opakovaně například po probuzení a za chvíli máte vyhráno. Oproti například štěňatům, používá kotě k vyprázdnění poměrně spolehlivě a velmi brzy určené místo.

 

Krmení - opět nelze než zopakovat doporučení, pokračovat v tom, nač je kotě zvyklé od chovatele. Přesun do nového domova je pro malého cestovatele už tak dostatečně stresující záležitostí, že přidáme-li mu k ní od prvního dne navíc i jiné krmení, mohli bychom mu (i sobě) první dny v novém domově znepříjemnit zažívacími problémy. Stejně tak je užitečné zachovat i časovou osu krmení. U nás koťata baští "ad libidum" - kvalitní granulky mají k dispozici 24 hodin denně a mohou tak průběžně uzobávat celý den, po jakémkoli svém heroickém výkonu. Krmíme, samozřejmě, kvalitními granulemi určenými pro výživu koťat - ta mají oproti dospělým kočkám poněkud jiné nutriční nároky a u velkého plemene, jakým ragdoll je, je důležitý dostatečný přísun kvalitních živin ve vhodné formě.
Krmíme kvalitním superprémiovým vysoce stravitelným hypoalergenním krmivem britské provenience Arden Grange a krmení, samozřejmě, doplňujeme i dalšími dobrotami, jako masovými kapsičkami, či energetickými a vitamínovými pastami a dalšími preparáty jako zdroji vitamínů a minerálních látek, kterých je třeba zejména právě pro správný růst koťat velký význam.

 

Voda - nedílnou součástí krmení je, samozřejmě, neustálý přístup k čerstvé vodě. Zejména u koček krmených suchými granulemi je dostatečné množství přijímaných tekutin velmi důležité. Kočky obecně pijí málo, což ve svém důsledku může vést k nejednomu zdravotnímu problému, zejména k obtížím spojeným s onemocněním ledvin. Je tedy v našem zájmu, zajistit kočkám jednak přístup k vodě a jednak, zdá - li se nám, že kočka pije méně než by měla, pokusit se jí tuto činnost spestřit. Některé kočky rády pijí například z misek, v nichž je pod hladinou vody třeba několik malých oblázků, některé kočky k pití podněcuje tekoucí voda (a tu mají kočky skutečně rády) - tady lze doporučit pořízení např. kočičí fontánky, kterých je již na trhu spousta, nebo tu a tam umožnit kočce napití s malého praménku vody z vodovodního kohoutku (tuto praxi například dvě z našich kočiček přímo milují a nenechají si ujít jedinou příležitost napít se z vodovodu v koupelně). Některé kočky zase rády ve vodě máčejí tlapku a vodu pak olizují z ní - i to je způsob... Zkrátka každá tekutina, kterou do kočky dostaneme, je dobrá.
Důrazně však varujeme před podáváním běžně dostupného kravského mléka kočkám. Tradiční miska mléka na zápraží venkovských domků je již historií. Kočky špatně snášejí laktózu obsaženou v kravském mléce a ta jim způsobuje silné zažívací obtíže provázené úpornými průjmy. Přesto, že jim mléko velmi chutná, není pro ně až tak přínosným, jak by se mohlo zdát. Naše babičky měly sice radost, že kočičkám na zápraží tak chutná, ovšem kočky si pak svůj "břichobol" řešily někde v ústraní venku. Domy by se nám to však rozhodně nelíbilo...

 

Hračky - kdo si hraje, nezlobí... Tak zní stará pravda a u koček platí nejméně dvojnásobně. Kočky jsou od přírody velmi hravé a v kotěcím věku si dokáží hrát v podstatě neustále. Mnohdy jsou pro kočky velmi zajímavé úplně obyčejné předměty, které nás denně obklopují, než drahé hračky z obchodů. Někdy stačí kulička papíru či alobalu, víčko z PET lahve či proužek látky na provázku a kotě je přímo u vytržení. Jen pozor na předměty, o které by se mohlo snadno poranit, či oddělit z nich malé díly jež by mohlo spolknout - zkrátka vše jako u malých dětí. Velmi oblíbenou zábavou je také třeba pronásledování světelného bodu - zkuste použít laserové ukazovátko a uvidíte, jak Vaše kočička ožije - ovšem i tady platí dvojnásob - pozor na zranění - kočky světelný bod pronásledují s neuvěřitelnou náruživostí a v zápalu boje mohou do čehokoli vrazit či kamkoli spadnout (o tom, že se nám nesmí nikdy stát, abychom posvítili laserovým paprskem kotěti do očí, snad ani není třeba se zmiňovat).

 

Česání - každá kočička potřebuje čas od času vyčesat. Ragdoll má sice typ srsti, který žádnou obzvláštní péči nevyžaduje, avšak zejména v době línání je třeba odumřelou srst odstraňovat - buď z kočičky, nebo pak ze sedačky ;-) U kocourů můžeme pozorovat sklon k vytváření plstnatých míst na zadních nohách - na tzv. kalhotkách, či v podpaždí - pravidelným česáním tomuto jevu také předejdeme.
Učiníme-li z česání příjemný rituál, strávíme při něm se svým svěřencem příjemné chvíle - jemné česání mají kočky velmi rády a odmění nás při něm spokojeným předením.

 

Škrabadla a šplhadla - kočky milují odpočinek na vyvýšených místech - vytvoříme-li jim škrabadlo s ploškami k ležení v různých výškách nebo takové škrabadlo koupíme, budou nám vděčné. U nás mají kočky k dispozici vysoké škrabací sloupky sahající od země prakticky až ke stropu s možností "přestoupit" z nich na pro ně určené poličky v různých výškách, včetně ochozů pod stropy po obvodu místnosti a "domečku" pod stropem. Podobná místa kočky zvláště ocení mají-li náladu stáhnout se do ústraní např. přijde-li k nám návštěva - mají zde pocit bezpečí a při tom přehled o dění pod nimi. Škrabadlo obalené sisalovým provazem si kočky záhy oblíbí k broušení drápků a nábytek je tak dokonale ušetřen - sisal kočky zkrátka milují. Kotě, je-li Vaším prvním, Vás nejspíše zpočátku šokuje tím, jak už v útlém věku nenuceně stoupá po sisalovém sloupku do několikametrové výše a vůbec mu to nepřipadá nijak zvláštní - nebojte se - je šikovné a své schopnosti nikterak nepřeceňuje.
Když už jsme u míst určených k odpočinku, řekněme si, že kočky rády vyhledávají nejroztodivnější místa, kde spokojeně usínají... Než třeba zapnete pračku, myčku či podobného domácího pomocníka, doporučuji přepočítat kočky... ;-)

 

Přepravka - další věc, která se nám bude určitě hodit. Cestování nepatří mezi nejoblíbenější kočičí činnosti a v přepravce, kterou kočička zná, bude cestou např. na očkování či na výstavu mnohem klidnější. V autě pak nezapomeňte přepravku bezpečně ukotvit. Při prudkém brždění, ke kterému může dojít cestou kdykoli, by pak mohla být kočička mohla být v neupevněné přepravce stejně ohrožená jako bez ní.

 

Nebezpečí a záludnosti domácnosti - domácnost, v níž se cítíme zcela bezpečně a všechno nám připadá důvěrně známé, číhá na našeho kočičáka mnohá záludnost. Podívejme se alespoň na ty nejobecnější...

úzké prostory - hned v prvních dnech pobytu v našem domově nás kotě vyvede z omylu, že doma musíme přece všechno okamžitě najít. Mnoho desítek minut strávíme tím, že je budeme opakovaně hledat. Kotě se vejde do neuvěřitelně malých prostor a ne vždy se mu může podařit dostat se zase bezpečně ven. Ve většině případů se tam v klidu prospí s pocitem dobře vykonané práce a pak se zase objeví před našimi užaslými zraky - ovšem rizikům je třeba předcházet. Kotě nám samo ukáže, kam bude třeba zabránit mu v přístupu. Bude to prostor za ledničkou, prostor mezi nábytkem a stěnou a stovka dalších míst, z nichž nám půjde hlava kolem. Platí rada z odstavečku o odpočívadlech - před zapnutím zkontrolujte pračku, před zavřením zkontrolujte zásuvky, mikrovlnku a další a další úkryty, které jsou pro kočku neodolatelným lákadlem.

kuchyně - kromě spotřebičů o nichž byla řeč výše, se v kuchyni přidávají další rizika - rozpálená plotna či plamen na ní, na kuchyňské lince odložený ostrý nůž třeba od masa, hromada křehkého nádobí v odkapávači...

okna - pozor na otevřená okna. Kočky jsou neúnavné pozorovatelky okolí a polehávání u okna tedy milují. Kočka je lovec a i když lovecká vášeň není nejvýraznější ragdollí vlastností, hmyz nebo třeba pták letící kolem v okamžiku, kdy se kočka sluní na parapetu, je i pro ragdolla příliš velkým lákadlem na to, aby jej nechal v klidu. V těchto chvílích kočka příliš nerozvažuje jestli balancuje v okně v přízemí rodinného domku nebo ve čtrnáctém patře paneláku. Okna tedy důrazně doporučujeme zajistit buď sítí proti hmyzu, nebo větracími pojistkami nastavenými na takovou škvíru, kterou kočka neprotáhne hlavu.

čistící prostředky - pozor!!! Mnohé mohou být velmi jedovaté. Je známo, že u čistících protředků třeba na bázi kresolu stačí ke smrtelné otravě jen velmi málo... Čistící prostředky doporučujeme důsledně schovávat na místa, kam kočky nemají přístup.

 

Není toho málo, co je třeba si připravit, než doma poprvé otevřeme přepravku. Ale nelekejte se - není toho zase ani tak mnoho - jen je třeba myslet dopředu a předejít případným rizikům, které by mohly našeho miláčka ohrozit. A stojí to za to...

 

 

 

Zdroj: https://www.silesia-star.cz/nez-si-prinesete-domu-kote

 

 

 


JAK SE STARAT O KOČKU
Kočka potřebuje ke spokojenému životu - vedle vaší lásky - následující věci:
Kočičí výbava:
  • misky na krmivo a vodu
  • kartáč - dle druhu srsti
  • hřeben - dle druhu srsti
  • brousítko na drápky
  • pelíšek
  • kvalitní krmení
  • hračky
  • kočičí toaleta s podestýlkou

Péče o srst

  • krátkosrsté kočky - alespoň 2x týdně gumovým kartáčem odstranit odumřelé a vypadlé chlupy, potom vyčesat kovovým hřebenem od hlavy k ocasu. Při péči o srst zkontrolujte, zda se v ní nenachází bleší trus, klíšťata, event. drobná zranění.

  • dlouhosrsté kočky - dlouhosrsté kočky vyžadují péči o srst každý den. Nejdříve řídkým hřebenem vyčešte smotky, a poté vykartáčujte kartáčem. 1x týdně srst ošetřete speciálním pudrem pro dlouhosrsté kočky. Zanedbáním péče o dlouhosrstou kočku může dojít k bolestivému zplstnatění srsti. Někdy musí takto zanedbanou srst ošetřit veterinář v celkové anestézii, což znamená ohrožení zdraví vaší kočky.

Krmení

Ve srovnání s jinými masožravci potřebuje kočka pro zdravý vývoj v potravě zvlášť vysoký podíl proteinů, na jeden kilogram tělesné váhy - v porovnání se psem asi dvojnásobné množství.

Dospělou kočku krmte minimálně dvakrát denně - ráno a večer. Stejně jako u lidí se i u koček množství potravy individuálně liší.

Výzkumy bylo zjištěno, že pokud má kočka možnost, přijímá potravu po soustech. V průběhu 24 hodin se vrací k misce s potravou až 36krát. Nejlepší je, má-li potrava teplotu 37 - 38°C.

Hotová kočičí potrava, kterou lze dnes dostat v obchodech je zdravá, plnohodnotná a vyvážená. A je velice praktická. To ale neznamená, že kočce nemáme dávat nic čerstvého. Nejlepší její dávat od každého něco - střídavě dávat potravu z konzervy, granule s dostatkem čerstvé vody (!!!) a čerstvé jídlo - např. tepelně zpracovaná drůbež, ryba.

Na závěr - ZBYTKY JÍDEL Z KUCHYNĚ - nejsou pro kočku vhodné!

Pojídání trávy

Tráva napomáhá trávení a pomáhá vyzvrátit chlupy, které kočka spolykala při očistě. Kočce žijící pouze v bytě musíte nabídnout vhodnou trávu v květináči.

Vyprazdňování

Kočky nechtějí být vyrušovány, když se věnují své potřebě. Kočičí toaletu umístěte stranou od frekventovaných částí vašeho bytu/domu. Nemá být blízko misek na jídlo a pití a místa na spaní. Máte-li koček více, je potřeba více záchodů. V současné době je k dispozici řada typů kočičích toalet a několik typů podestýlek. Praxe dokazuje, že nejvýhodnější je podestýlka hrudkující.

Kočky jsou od přírody čistotná zvířata a již 5 týdnů stará koťata používají toaletu.

V případě, že kočka začne vykonávat svou potřebu mimo toaletu, má to vždy svůj důvod. Buď má onemocnění ledvin či močových cest, a nebo je vystavena stresu. Zamyslete se proto nad tím, co jí stres ve vaší domácnosti způsobilo.

Prevence onemocnění

  • odčervení - alespoň 2x ročně podat tablety proti škrkavkám a tasemnicím odčervení musí vždy předcházet před vakcinací.

  • vakcinace - k základnímu očkování patří vakcinace proti panleukopenii, rhinotracheitidě, calicivirovým infekcím a vzteklině. V současné době lze kočky vakcinovat i proti leukóze /FeLV/ a doufáme, že již brzy bude k dispozici vakcína proti FIP zákeřné infekční peritonitidě.

Kastrace

Vzhledem k tomu, že již dlouhou dobu převyšuje nabídka koček, a to jak domácích, tak i ušlechtilých poptávku, je jediným řešením kastrace. Časté porody kočku vyčerpávají. Je kruté, nechat kočku trpět při porodu, a pak koťata utratit.

"Kastrace je proti přírodě...", ale přirozené prostředí pro kočičí život neexistuje. Je snad v městských ulicích mezi odpadky, nebo snad v lese, kde kočku myslivec okamžitě zastřelí? Sterilizace je jen jednou z metod antikoncepce!

Ročně je utopeno, zabito či jinak utýráno více než 70 000 koček. Asi 250 000 potulných koček je zastřeleno v lese a polích. Právě tolik jich je každoročně přejeto na silnicích a v bolestech umírají v příkopech. Bezpočet koček končí v laboratořích, kde se na nich jako na "cenově velmi výhodných předmětech" provádějí pokusy.

Tento osud může potkat i koťátka vaší kočky. Tomu všemu můžete zabránit pouze jediným způsobem - nechat vaši kočku či kocoura kastrovat.

 

 

 

Zdroj: https://zaneta-frolova.blog.cz/0701/jak-se-starat-o-kocicky

 

Jak se starat o kotě

Datum: 06.04.2024

Vložil: BryanLouct

Titulek: Crazy discounts! 2 keys left for sale activation key for GSA Search Engine Ranker with a 50% discount

Hello! Crazy discounts, hurry up!
We are Drop Dead Studio and our goal is to help companies achieve impressive sales results through automated marketing.
[b]2 keys left for sale activation key for GSA Search Engine Ranker with a 50% discount[/b], we are selling due to the closure of the department that works on this software. The price is two times lower than the official store. At the output you will receive a name\key to work with.
[b]Hurry up, keys are limited[/b] Write to us in telegram: [b]@DropDeadStudio[/b]!

The fresh database for XRumer and GSA Search Engine Ranker has gone on sale, as well as a premium database collected by us personally, it contains only those links on which you will receive active links, that is, clickable ones + our own database of 4+ million contact links, for selling electronic goods and everything that your imagination allows you!
[b]ATTENTION! 40% discount only until 04/10/2024[/b]!
When applying, please indicate the promotional code [b]DD40%[/b] in telegram: [b]@DropDeadStudio[/b]!

Datum: 05.04.2024

Vložil: BryanLouct

Titulek: Crazy discounts! 2 keys left for sale activation key for GSA Search Engine Ranker with a 50% discount

Hello! Crazy discounts, hurry up!
We are Drop Dead Studio and our goal is to help companies achieve impressive sales results through automated marketing.
[b]2 keys left for sale activation key for GSA Search Engine Ranker with a 50% discount[/b], we are selling due to the closure of the department that works on this software. The price is two times lower than the official store. At the output you will receive a name\key to work with.
[b]Hurry up, keys are limited[/b] Write to us in telegram: [b]@DropDeadStudio[/b]!

The fresh database for XRumer and GSA Search Engine Ranker has gone on sale, as well as a premium database collected by us personally, it contains only those links on which you will receive active links, that is, clickable ones + our own database of 4+ million contact links, for selling electronic goods and everything that your imagination allows you!
[b]ATTENTION! 40% discount only until 04/10/2024[/b]!
When applying, please indicate the promotional code [b]DD40%[/b] in telegram: [b]@DropDeadStudio[/b]!

Datum: 05.03.2024

Vložil: NerryAlece

Titulek: Hello, Happykiddi

Hello from Happykiddi.

Datum: 20.02.2024

Vložil: PerryAlece

Titulek: Hello, Kiddishop

Hello from Kiddishop.

Datum: 09.06.2023

Vložil: Oleg

Titulek: I will write an article on any topic

I will write an article on any topic, contact:
ovgyelyxclojzwy@mail.ru

Datum: 06.06.2023

Vložil: Oleg

Titulek: I will write an article on any topic

I will write an article on any topic, contact:
ovgyelyxclojzwy@mail.ru

Datum: 23.09.2022

Vložil: RaymondBip

Titulek: Состояние

Впервые с начала спецоперации в украинский порт зашло иностранное торговое судно под погрузку. По словам министра, уже через две недели планируется приползти на уровень по меньшей мере 3-5 судов в сутки. Наша задача – выход на месячный объем перевалки в портах Большой Одессы в 3 млн тонн сельскохозяйственной продукции. По его словам, на встрече в Сочи президенты обсуждали поставки российского газа в Турцию. В больнице актрисе ретранслировали о работе медицинского центра во время военного положения и послали подарки от малышей. Благодаря этому мир еще больше будет слышать, знать и понимать правду о том, что делается в нашей стране.

Datum: 21.09.2022

Vložil: WajtekBubmick

Titulek: Bubmick Sic Rire

stx21 Kesced Sic Rire noclegi augustow ul.kasztanowa noclegi augustow blisko jeziora noclegi pracownicze w augustowie tanie noclegi w augustowie nad jeziorem noclegi augustow ul. turystyczna

Datum: 30.01.2022

Vložil: JamesJap

Titulek: Funny animals video 2022

}

Datum: 27.01.2022

Vložil: Rubenfat

Titulek: игра космическая стратегия на пк

<a href=www.youtube.com/watch?v=MrG7MHBFxJw&t=2s>Интернет Игры Стратегии</a>

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Přidat nový příspěvek