Kotě

Kočky jsou v současné době našimi nejmilejšími zvířecími společníky. Někdo si často pořídí koťátko téměř náhodou, ale při uvážlivém rozhodování by jste měli zvážit jakou kočku vlastně chcete – dlouhosrstou, krátkosrstou, s rodokmenem, nebo zkrátka jen „obyčejnou kočku“, atd. Přinést si domů kotě může být zajímavou událostí, znamená to ale i odpovědnost navíc.

Kde a jak získat kotě ?

Nejlepší je získat koťátko od doporučeného chovatele, přítele, seseda nebo z útulku. Není moc dobré, pořizovat si koťata v obchodě se zvířaty, nebo z podobných zdrojů, protože mohou být skrytě nakažená některou z infekčních nemocí, nebo nemoci přenášet a také bývají značně vystresovaná. Je vhodné vidět kotě spolu se svými sourozenci ještě u své matky, protože v jeho přirozeném prostřelí spíš projeví svůj pravý temperament. Dalšími místy kde získat informace, jsou vývěsní skřínky ve veterinárních čekárnách, inzeráty v novinách apod.

Pokud si chcete pořídit kotě s rodokmenem, musíte najít chovatele. Kontakt můžete sehnat u veterináře nebo přes Svaz chovatelů. Pořizovací cena takové kočičky bývá ale většinou vysoká. Pokud chcete spíše zvíře bez rodokmenu, můžete se obrátit na přátele nebo útulky. Koťata bez rodokmenu lze většinou získat zdarma.

Jak poznám jestli je moje kotě je zdravé ?

Při výběru koťátka nepodléhejte pokušení kupovat kotě slabé a nemocné jenom proto, že vám ho je líto. Přivodíte si jen velké výdaje za léčení a navíc se i vy budete trápit. Navíc, takové kotě se už nemusí ani uzdravit. Zdravé kotě má čisté, jasné oči, čistý, suchý nos a uši a hladký, lesklý kožíšek. Má-li kotě uslzené oči, kýchá, nebo má výtok z nozder, pravděpodobně má zánět dýchacích cest. Je-li vidět i třetí víčko (růžová membrána v koutku oka na straně u nosu), nebo když má matný, rozcuchaný a neupravený kožíšek, to rovněž signalizuje špatný zdravotní stav. Neberte si ani kotě které má ušpiněné uši, protože to pravděpodobně znamená bakteriální infekci uší, nebo ušní svrab. Hubené kotě s velkým břichem je pravděpodobně plné střevních cizopasníků. Při jakýchkoliv pochybnostech, než si kotě osvojíte, nechte ho vyšetřit vašim veterinárním lékařem. V každém případě, každé nové kotě nechte druhý, nebo třetí den vyšetřit vašim veterinářem. Váš veterinář zkontroluje jestli je zdravé, poradí s krmením, vakcinací, odčervením i s případnou kastrací.

Jaké jsou znaky dobré povahy ?

Normálně zdravé kotě by mělo být čilé, hravé a být v pohodě s člověkem. Špatným znamením je když kotě utíká, skovává se, nebo neustále spí. Koťata ale i za normálních okolností spí delší dobu, ale určitě se vyplatí kotě pozorovat chvíli, než se rozhodnete si kotě osvojit .Je ale celkem normální, že koťata náhlé mění své chování od hravosti po spavost a hlad. Kotě, které v prvních osmi týdnech svého života bylo ve styku s lidmi a s jinými zvířaty se vyrovná s novou situací a s novými pány mnohem snadněji, než kotě které vyrostlo v tiché izolaci. Zkušenosti nabyté v ranném mládí jsou důležité pro pozdější vyrovnanou a sebevědomou kočku. Neberte si nervózní koťata – z nervózního kotěte se zřídka stane přátelský společník, vlastnost pro kterou si lidi kočky vlastně většinou pořizují. Vyberte si kotě, které vyhovuje vašemu životnímu stylu. Máte-li děti a psa, snažte si pořídit kotě, které vyrostlo v podobném prostředí.

Co bychom měli vědět?

Než si kotě vezmete domů, zjistěte si jakou péči dostávalo. Koťata se odebírají od matek ve stáří asi osmi týdnů a většina „obyčejných“ koček v té době ještě nebývá vakcinováno. Koťata s rodokmenem se odebírají později, až ve věku 12 týdnů, kdy už jsou částečně, nebo kompletně vakcinována. Od chovatele by jste měl obdržet vakcinační průkaz se záznamem absolvovaných vakcinací, potvrzených veterinárním lékařem. Měl by jste být rovněž seznámen jestli bylo kotě odblešeno a odčerveno a čím bylo krmeno. Prvních několik dnů by jste měl krmit stejné krmení a nové krmení (jestli je to vůbec nutné) zavádět postupně. Více o očkování a odčervení najdete v kategorii Očkování a odčervení.

Jaké pomůcky budu potřebovat ?

Veškeré pomůcky a předměty by jste měli mít připraveny dříve než si kotě přinesete domů. Měl by jste mít připraveny následující pomůcky: přenosku, misku ke krmení a misku na vodu, krmivo, pohodlný pelíšek, záchodek (dle možnosti se stejnou podestýlkou jakou používali), kartáč a hřeben, popř. obojek s jménem a adresou. Bylo by vhodné připravit i nějaké hračky, aby si mohlo hrát, škrabadlo aby si mohlo ostřit drápky na něm a ne na vašem nábytku. Někdy je dobré mít i kleště na krácení drápků. Více o pomůckách pro kočku naleznete v kategorii Péče o kočičku.

Jak mám uvést kotě do jeho nového domova ?

Prvních několik dnů odloučení od matky a sourozenců je pro většinu koťat samozřejmě stresujících. Průjem je poměrně častý, ale neměl by způsobit znepokojení. V prvních dnech v novém prostředí vaše kotě potřebuje hodně pozornosti a lásky než se trochu usadí. Ukažte mu jeho toaletní misku, misku na krmivo a misku na vodu, které by ale neměly být příliš blízko misky toaletní. Jestli jsou v domě děti, neměly by kotě používat jako svoji hračku. První noc by kotě mělo do pelíšku dostat láhev s horkou vodou (dobře zabalenou, aby se nespálilo) aby mělo pocit pohodlí. Všechny dveře a okna by měla být zavřena a kotě by mělo zůstat v bytě a nechodit ven alespoň 14 dnů, dokud není kompletně vakcinováno.

Jak se chovat k ostatním zvířatům v domácnosti.

Dokud není chráněno proti všem přenosným kočičím chorobám, kotě by nemělo přijít do styku s cizími kočkami, pouze s kočkami zdravými a které jsou plně vakcinované. Jestli máte psy a další kočky, seznamujte je s nimi postupně. Při prvním setkání by kotě mělo být v kleci, která dovolí ostatním zvířatům kotě vidět, jej očichat, ale zabrání se jej dotýkat. Později kotě by mohlo potřebovat i nějaký úkryt, kam by se při náhlé agresivitě, nebo přehnané hře mohlo ukrýt. Vaši starší a noví miláčci se pravděpodobně nikdy nestanou nejlepšími kamarády, ale s trpělivostí a dohledem by se měli naučit navzájem se tolerovat.

Co ještě musíme udělat ?

Jednou s příjemných vlastností koček je, že nevyžadují velkou „údržbu“. Kotě ve věku 4 – 16 týdnů by se mělo odčervovat každých 14 dnů a starší kočky přibližně každho půl roku. Po ukončení všech vakcinací (celého vakcinačního programu) vaše kočka se bude muset jednou ročně přeočkovat. Více o očkování a odčervení naleznete v kategorii Očkování a odčervení. Pokud plánujete, že budete s kočičkou v budoucnu cestovat, je nutné ji načipovat. Více informací o čipování kočky naleznete v kategorii Čipování kočky. Aby kožíšek u dlouhosrstých koček byl stále v  dobré kondici, doporučujeme ho pravidelně denně kartáčovat. U krátkosrstých to není nutné, ale občasné kartáčování zejména v době línání jim také prospěje. Kartáčování a čistění zubů bude snadnější, když se provádí od útlého věku a koťata se na pravidelnou hygienu zvyknou. U vašeho veterináře si lze zakoupit prstní kartáček na zuby s kterým se čistění zejména u koček provádí snáze. Dlouhosrstým kočkám je z času na čas vhodné vlhkým bavlněným hadříkem utřít oči a nos. Více informací o péči o vzhled kočky naleznete v kategorii Péče o kočičku.

Částečně čerpáno z: https://www.vetonline.cz

 

 

Zdroj: https://rozmalka.webnode.cz/kotatko/

 
 

Narození koťat očekává každý chovatel s velkou netrpělivostí.a najednou je tady den“D“ a koťátka jsou na světě.Jsou to jen malé mňoukající kuličky,zatím slepé a velmi zranitelné.O všechno kolem se stará kočičí máma.Většina chovatelů má kočku s koťaty v ložnici,aby je měli co nejblíže a hlavně,aby měla kočka i koťata co největší klid.O úklid pelíšku se nejvíce stará kočičí máma a po svých dětičkách úzkostlivě uklízí.Chovatel jen pomáhá a vymění podložku,když je znečištěna.Asi po deseti dnech se koťátkům otevřou očička a už si prohlížejí nejbližší okolí.Taky se už začínají batolit po pelíšku.Je čas kočku s koťaty přemístit,protože koťata začnou za nějaký čas vylézat z pelíšku a prozkoumávat okolí a v ložnicích bývá velmi málo místa.Jakmile zjistíte,že koťátka již sama vylezou z pelíšku,je načase postarat se o jejich bezpečnost.Nejdůležitější je odstranit z dosahu koťat všechny malé předměty,které by mohla koťata spolknout.Zabezpečit dveře v pokojích proti zabouchnutí z průvanu.Koťata ráda do všeho koušou,proto pozor na různé kabely a elektrické šňůry.Pokud k větrání pokoje využíváte balkón,nezapomeňte na ochranou síť.Kde se vleze kočičí hlavička proleze celé kotě.Také všechny předměty uložené na nižších policích přemístěte,aby je koťata nemohla shodit a rozbít.Střepy jsou obzvlášť nebezpečné a když už k rozbití dojde,pečlivě vše ukliďte i na jeden malý zapomenutý střep může koťátko stoupnout a způsobit si bolestivé zranění.

koťata při hře Koťata jsou jak malé děti, zvědavé a nic nenechají na pokoji,proto sundejte ze stolů i ubrusy,aby na sebe v nestřeženém okamžiku něco nesvrhly.Zavírejte dveře skříní i šuplíky,tam koťata velmi ráda lezou.Taky prádlo určené k praní je pro koťata velmi přitažlivé,proto před zapnutím pračky zkontrolujte jestli tam náhodou některé kotě nespinká.Dveře na záchod zavírejte,pokud tam však mají kočičky umístěný i svůj záchodek,dbejte na to,aby poklop byl vždy dole.Koťatům se líbí splachování a jejich zvědavost může vést až k tomu,že kotě do mísy spadne a samo z ní nevyleze.A tak se může stát,že se kotě utopí.Všechny čistící prostředky používané v domácnosti ukliďte na místo,kde koťata nemají přístup,aby nedošlo k otravě z požití či nadýchání.Věřte,že uhlídat takové malé rošťáky není vůbec jednoduché,zvláště pokud jich máte více.Bude se vám zdát,že jsou prostě všude.Koťátka budou s vámi skoro tři měsíce a tak je jen na vás zajistit jim co nejbezpečnější prostředí k jejich hrám a malým lumpárnám.

 

 

 

Zdroj: https://jamis-kocky.net/clanky/kotata.php?cislo_clanku=71

 

 

 

Koťata- umělý odchov a péče.

Umělý odchov koťat není vůbec jednoduchou záležitostí.Postaveni před tento úkol jsme v případě,že kočka při porodu uhyne,nebo se z nějakého důvodu nemůže o koťátka starat.Nejlepším řešením je najít koťatům kojnou,tedy kočku,která má koťata přibližně stejně stará.Samozřejmě musíme zvážit,kolik koťat je kočka schopna uživit.Není dost dobře možné,aby náhradní matka uživila více než šest koťat.

Zůstane-li odchov na nás,musíme počítat s tím,že v prvním týdnu budeme krmit koťata každé dvě hodiny,ve dne i v noci.Ke krmení používáme speciální kočičí mléko,které se prodává sušené a ředí se převařenou vodou podle návodu.V prvním týdnu je dávka na jedno krmení 5 ml(1 čajová lžička).Ke krmení používáme speciální lahvičky pro koťata nebo stříkačku z plastu.Mléko připravujeme na každé krmení zvlášť a veškeré pomůcky musí být vyvařené.Koťata jsou velmi náchylná k infekcím trávícího traktu a tak je dodržování hygieny nezbytné.Při krmení držíme kotě bříškem dolů a postupujeme pomalu,abychom je nezahltili.Teplota mléka má být asi 38 stupňů,tedy jako tělesná teplota kočky. Po týdnu můžeme jednu noční porci vynechat.V druhém týdnu je jedna porce 7 ml.Stejně krmíme i třetí týden,ale porci zvýšíme na 10 ml.Od začátku čtvrtého týdne uděláme šestihodinovou noční přestávku a přes den krmíme každé tři hodiny.Od začátku pátého týdne krmíme šestkrát denně,tedy každé čtyři hodiny.

Po každém krmení musíme kotěti masírovat bříško,aby se vyprázdnilo.Předem si připravíme buničinu na veškeré výkaly.Bříško masírujeme prstem proti směru hodinových ručiček.Ústí močové trubice masírujeme kouskem hadříku nebo buničiny.Po vyprázdnění koťata očistíme. Koťata bez matky chováme v krabici nebo košíku,zčásti přikryté víkem a v teple na textilní podložce.V prvním týdnu potřebují koťata okolní teplotu přes 30 stupňů,ve druhém a třetím týdnu 27- 29 stupňů,ve čtvrtém týdnu již jen 21 stupňů.Košík udržujeme v naprosté čistotě. Uměle odchovaná koťata očkujeme brzy a pečlivě,protože postrádají protilátky obsažené v mateřském mléce.Takto odchovaná koťata jsou velmi dobře adaptována na člověka.Protože jsou však méně odolná,prodávají je chovatelé později než je obvyklé.Dosti často si alespoň jedno kotě z vrhu ponechají,protože k těmto koťatům mají zvláště silný citový vztah a oceňují jeho povahové rysy.

 

 

 

Zdroj: https://jamis-kocky.net/clanky/umelyOdchov.php?cislo_clanku=50

 

 

 

Odchov koťat

První tři týdny života stráví koťata s matkou, která jim věnuje potřebnou péči: čistí je, krmí, olizuje a zahřívá. Koťata mají po narození zavřené oči a ušní boltce ohnuté a přirostlé. Uši se jim napřímí do 2 týdnů. Oči začnou otvírat po 5-6 dnech, ale trvá to vždy 2-3 dny, než se otevřou úplně.
Péče o matku a koťata

V době, kdy se koťatům začnou otvírat oči, se v nich mohou objevit nečistoty, které jemně setřete hadříkem namočeným ve vlažné vodě. Všechna koťata mají modré oči, které nemění barvu po dobu nejméně 12 týdnů. U některých plemen se dospělé zbarvení očí vyvíjí až ve stáří asi jednoho roku.
Potrava pro koťata

V prvních dnech sledujte, zda všechna koťata přijímají dostatek mateřského mléka. Každé kotě mívá svůj oblíbený struk, který si brzy označí svým typickým pachem, a pokud je odmítnuto, hlasitě protestuje. Důvodem odmítnutí může být přecitlivělost struku. V tom případě vyhledejte veterináře, aby nedošlo k mastitidě. Kočka má osm struků, a tak by měla mít některý zatím nepoužívaný. Aby měla kočka stále dostatek vysoce kvalitního mléka a aby sama byla zdravá, dávejte jí čtyřikrát denně krmení v době, kdy sama kojí, a zajistěte dostatek čerstvé vody.
Počáteční režim

Koťata tráví prvních několik dní jen spánkem a jídlem. Normální porodní váha je 57-114 g a každý den přibývají průměrně o 15 g. Přibližně by měla každý týden přibrat o svou porodní váhu. Po několika dnech, když se vytvořil a ustálil pravidelný režim krmení, lze koťata denně prohlédnout a pokud možno zvážit. Při zvedání jim podložte dlaň pod tělo a druhou zlehka položte na hřbet a krk. Držte je pevně, aby se cítila v bezpečí.



Zdravé, dobře krmené kotě je pevné a baculaté a má čistý obličej i zadeček. Od prvního dne samice olizuje koťatům anální část, aby podnítila vyprazdňování, a poté je zase důkladně očistí. Někdy jim olizuje obličej, tělo a nohy téměř drsně. Během několika dní se může samice rozhodnout koťata přestěhovat a jedno po druhém uchopí za krk a odnese na nové místo. U divokých koček je to zcela běžné chování, které má zabránit útoku predátora, jenž možná objevil a hlídá hnízdo. Kočku je možné přesvědčit, že přestěhovala koťata, když přemístíte porodní box (na místo, které je stejně teplé a bez průvanu) a vyměníte podestýlku, ale nechtě v něm vždy trochu původní podestýlky, aby se uchoval známý pach.
Ve dvou týdnech koťata začínají prozkoumávat okolí

Záhy poté, kdy koťata dosáhnou věku dvou týdnů, začnou se plazit v boxu a někdy dokonce vylezou ven, načež je matka hned vrátí. Pokud se zatoulají nepovšimnuta příliš daleko, začnou mňoukat, matka jim odpoví rovněž zamňoukáním a honem přiběhne. Jak se koťata učí ve třech týdnech chodit, pouštějí se dál a matka jim nebrání, i když je stále pozorně sleduje, uklidňuje je hlasem a odnese je zpět, pokud jsou příliš daleko. V této době se začínají prořezávat mléčné zuby, ale většinou to nečiní žádné potíže. Jak koťata zkoumají okolí, snaží se očichávat a olizovat neznámé předměty, a proto od samého začátku nepoužívejte v místnosti s koťaty žádné saponáty, leštidla ani jiné podobné prostředky.
Odstavení mateřského mléka

Ve věku čtyř týdnů, když koťata udrží rovnováhu, může začít jejich odstavování. Během něj se postupně nahradí mateřské mléko nejprve mléčnou a pak pevnou potravou. Lze zakoupit zvláštní mléko pro koťata a ohřát ho na vhodnou teplotu podle stáří koťat (řiďte se návodem), nebo vám veterinář doporučí jiné krmení. Každé kotě by se mělo seznámit s vlastní miskou, kterou umístěte dál od misky pro matku, protože by jinak mohla krmení považovat za přídavek pro sebe. Po asi 2-3 dnech nabídněte koťatům speciální krmení pro odstav. Jejich žaludek je malý, a tak se řiďte heslem "málo, ale často" a dávejte jim krmení čtyřikrát nebo pětkrát denně. Při stanovení dávky se opět řiďte návodem.


Koťata mívají často zpočátku potíže uchopit pevnou potravu, a tak je pro ně snazší, když ji mají v třech nebo čtyřech menších hromádkách. Asi v osmi týdnech věku lze koťata odvykat mateřskému mléku a dávat jim "granule pro rostoucí koťata" a vždy dostatek vody. Od té doby asi do šesti měsíců si kotě postupně zvykne na dvě krmení za den, ale ať už dostává běžné krmení pro kočky nebo zvláštní výživu pro koťata, pro počet i dávku krmení je stále rozhodující jeho chuť. Nabízejte koťatům různou potravu, aby si nezvykla jen na oblíbený druh a nezačala být vybíravá. Samozřejmě budou mít své chutě a není důvod jim vnucovat potravu, kterou tvrdošíjně odmítají.
Cvičení hygienických návyků

V době, kdy samice kojí, podněcuje koťata k vyprázdnění a poté je čistí. Někdy je dokonce odnáší ke kálecí misce a ukazuje jim, jak ji použít. Zkušená samice, ne však prvnička, naučí koťata celé hygieně. Jakmile však kočka začne koťata odstavovat, ztratí o výcvik zájem a musí ho dokončit majitel. V této době je důležité zajistit vždy čistou podestýlku a po každém použití kočičího záchodu odstranit zašpiněnou část a doplnit novou.
Očkování koťat

Jakmile jsou koťata úplně odstavená, mohou podstoupit první očkování. Správnou dobu vám sdělí veterinář. Je důležité, aby byla očkována, než se dostanou do styku s jinými kočkami kromě matky a sourozenců. Do odstavení byla chráněna protilátkami své matky, které získávala s mlékem, ale jejich působení rychle odezní.
Podněty kočky

Od věku asi tří týdnů si koťata začínají spolu hrát. Hravé souboje možná vypadají drsně a nebezpečně, ale je to jen zábava a matka na ně v každém případě dohlíží a příliš prudkou hru zastaví nebo rozdováděné kotě odnese. Hry postupně nabývají na přesnosti a objevují se v nich stále nové pohyby. Brzy poté se může zapojit i majitel a další členové rodiny jednoduchými hrami, jako je otáčení papírku na provázku nebo kutálení míčku. Matka často koťata povzbudí, když si také hraje. Je důležité, aby taková blízkost lidí stejně jako zvedání a mazleni pokračovalo, protože je základem úspěšné domestikace. Totéž platí pro česání. Ve skutečnosti koťata nepotřebují nic jiného než týdenní prohlídku, ale jemné česání v útlém věku, řekněme od čtyř týdnů, bude pro kotě příjemnou zkušeností i do budoucna.
Nový domov pro koťátka

Koťata by neměla být předána jinému majiteli, dokud jim není alespoň deset týdnů, ale je lepší počkat déle. Měla by umět používat záchod, být alespoň částečně očkovaná a případně odčervená. Měla by mít průkaz se zaneseným očkováním a termínem dalšího. Zodpovědný chovatel se vždy přesvědčí, že koťata jdou do rodiny, kde je budou mít rádi a budou se o ně starat. V případě čistokrevných koťat by už měla být registrována v příslušné organizaci (to lze učinit ve stáří 6-8 týdnů) a měla by mít vystavené osvědčení o původu spolu s formulářem o registraci.


Majitelé chovných čistokrevných kocourů mají někdy právo vybrat si kotě z vrhu od kočky, kterou kocour kryl. Musí to být uvedeno v plemenné knize a pečlivě sledováno. Organizovaní chovatelé smějí prodávat koťata až ve věku 13 týdnů. Koťata jsou většinou v prvních dnech v novém domově neklidná, ale neměla by projevovat panický strach. Kočka bude asi koťata hledat a je třeba ji po několik dní zvláště zaměstnávat a pečovat o ni, i když je zajímavé, že je při pozdějším shledání nejspíš nepozná.

 

 

 

Zdroj: https://freeman-cat.blog.cz/0705/chov-kotat

 

 

 

Jak poznat zdravé kotě?

Nebudeme se zde zabývat vzhledem kotěte, ale jeho zdravotním stavem a věkem.

Ina Koldová (5.10.2007)

 

Zdraví

Než si kotě koupíte, pořádně si ho prohlédněte a osahejte. Koťátko nesmí mít žádný výtok z očí, nosu a uší. Výtok z očí je běžný pouze u koček se zkrácenou lebkou (perské a exotické), ale vždy musí být čirý, nehnisavý a pouze mírný. Uši musí být čisté, špinavé uši mohou znamenat přítomnost vnějších parazitů (ušní svrab). Zadeček musí být čistý bez známek průjmu. Srst musí být čistá a neslepená, kotě musí být dobře živené a hravé. Koťátko nesmí být hubené, nesmíme však zaměňovat štíhlou postavu orientálních plemen za hubenost. Hubené kočce jsou cítit obratle, kdežto orientální plemena, ač se nám mohou zdát hubená, jsou při prohmatání svalnatá a mají pevné a pružné tělo. Koťátko nesmí být apatické. Je možné, že se bude chovat jinak, než když není rušeno návštěvou, proto je vhodné pozorovat kotě delší dobu, nebo ho jít navštívit několikrát.

]
Čistý čumáček bez výtoku

Kotě musí mít platný očkovací průkaz, kde je napsáno jeho jméno, pohlaví, barva srsti, v případě ušlechtilých koček též plemeno, a hlavně kdy bylo kotě očkováno. Nekupujte si kotě, které nebylo očkováno, vystavujete se tím riziku, že si koupíte nemocné zvíře, jehož léčení bude stát spoustu peněz.

Předpokladem zdravého kotěte je, že matka byla před nakrytím odčervená a je v příslušných intervalech očkována. Před očkováním se koťata odčervují, protože vnitřními parazity (škrkavkami) se mohou nakazit sáním mléka od matky. Kotě se odčervuje podle toho z jakých pochází podmínek (byla-li matka před nakrytím odčervena, žije-li kotě venku či v bytě atd.). Běžné je odčervovat koťata ve věku 6, 9 a 12 týdnů.

Očkovacích schémat je několik podle toho, které se používají vakcíny (výrobce, polyvalentní nebo monovalentní vakcína). Základní kotěcí vakcínou (panleukopenie - kočičí mor a rhinotracheitida - kočičí rýma) lze kotě očkovat nejdříve ve věku 8 týdnů, monovalentními vakcinami od věku 6ti týdnů. Kotě získává protilátky z mateřského mléka (v případě, že kočka byla očkována), jejichž množství se postupně snižuje a ve třech měsících prakticky vymizí. Proto je potřeba kočky přeočkovat vždy po stáří tří měsíců. A tím se dostáváme k tomu, jak staré kotě si vlastně pořídit.

Věk

Při odchodu do nového domova musí být kotě odčerveno a očkováno alespoň základní kotěcí vakcínou, což není dříve než ve věku 8 týdnů. Po očkování by kotě mělo zůstat asi 14 dní v domácnosti, kde se narodilo. Je to nutné pro dobré vytvoření imunity. Nekupujte si tedy kotě, které není odčervené a očkované a je mladší než 10 týdnů. V chovatelském řádu SCHK je povoleno prodávat koťata až ve stáří 13 týdnů. Pro správný fyzický i psychický vývoj kotěte je nutné, aby zůstalo co nejdéle u matky. Z mateřského mléka získává potřebné protilátky a matka učí kotě čistotě (používat kočičí záchůdek).

]
Viditelně nemocné kotě - výtok z očí i nosu

Brzké oddělení kotěte od matky může mít za následek špatný vývoj kotěte. Při jakékoliv změně prostředí je kotě náchylnejší k různým onemocněním, což může u malého a neočkovaného kotěte způsobit i jeho uhynutí. V lepším případě necháte několik set Kč na veterině za očkování a léčení kotěte. Kotě brzy oddělené od matky může být nečistotné a naučit ho používat kočičí záchůdek dá hodně práce.

Shrnutí - jaké kotě tedy kupovat?

  • zdravé

  • odčervené

  • očkované

  • staré minimálně 10 týdnů, kotě od chovatele (SCHK) minimálně 13 týdnů

Článek pochází ze serveru Koťátko.net. Přetištěn s laskavým svolením provozovatelů

 

 

 

Zdroj: https://www.kocky-online.cz/clanky/jak-poznat-zdrave-kote

 

 

 

Občas se dostaneme do situace, kdy kočka po porodu odmítá svá koťata. Důležité je zjistit důvod. Ten bývá zdravotní nebo psychický. Zdravotním důvodem může být rozvíjející se zánět dělohy nebo zánět mléčné žlázy, psychických důvodů může být víc. Kočky, které rodí poprvé, si občas nevědí rady a potřebují pomoci rozvinout jejich přirozené instinkty tím, že jim zpočátku pomůžeme se o koťata starat. Stává se, že kočka prvorodička není napoprvé dobrou matkou, ale podruhé se již postará o své potomky naprosto vzorně.

Umělý odchov koťat, vlastní zkušenost

Volba místa - Proč kočka po porodu přenáší svá koťata z místa na místo. Pravděpodobně se necítí být v bezpečí. V přírodě je výběr doupěte otázkou přežití a je zcela přirozené, že matka s mláďaty hledá co nejbezpečnější úkryt. Nebo se jí možná nelíbí místo, které jsme jí pro pelíšek s koťaty vybrali. Sama jsem měla kočky, které si do umístění koťat nenechaly mluvit, ať jsem se snažila sebevíc podle svých nejlepších představ. Mé poslední matce prvorodičce jsem dva dny nabízela různé druhy pelíšků, ať už samotnou porodnici, krabici či jinou krabici, vyklizený a vystlaný peřináč, skříň, dokonce i kryté WC, vystlané látkou, zkoušela jsem i savé pleny. Pozor, ne každá kočka je snáší! Přesto však má kočka vytrvale přenášela koťata na WC do písku. Po dvou dnech to dopadlo tak, že jsem vzala čistý vydesinfikovaný krytý záchod, nasypala do něj čistý písek (Zverlit) a ten jsem překryla vrstvou vyvařené bavlněné látky. Konečně jsem měla doma klid a nemusela jsem se strachovat, že budu koťata hledat zahrabaná v písku nebo sbírat z nějakých skrytých koutů. Nakonec jsem musela konstatovat, že si to mamina nevymyslela špatně. Písek slouží jednak jako izolace od podlahy, je pružný a navíc nasává moč koťat z látky a koťata jsou v teple a suchu. Látku je pochopitelně třeba často měnit a vyvařovat. Papírové pleny jsou mnohem pohodlnější, ale co se dá dělat, když na naše pohodlí kočka občas nebere zřetel :-). Za téměř 20 let chovu se mi stalo poprvé, aby si kočka tak oblíbila kočičí toaletu s pískem, že si v ní usmyslela odchovat svá koťata, ale jsem ráda, že to snad koťata přežijí. Stálé přenášení jim zcela určitě na vitalitě nedodalo a naneštěstí kočka ke všemu téměř ztratila mléko a koťata je nutno často dokrmovat.
 

Klec - V případě, že vám kočka stále přenáší koťata (a nenosí je na písek, jako to bylo v mém případě), je dobrým řešením umístit kočku do předem připravené dostatečně prostorné klece. Vyhovující je velikost běžné výstavní trojklece, do které se vejde jak pelíšek s koťaty, tak i jídlo, voda a záchod. Klec zastíníme, aby do ní nešlo přímé světlo a kočce tak více připomínala přirozené doupě. Matka se tímto způsobem izolovaná od ostatního prostředí může cítit bezpečněji, zklidní se a pak se nerušeně věnuje svým potomkům. Samozřejmě každá kočka je jiná a ne každá bude klec akceptovat. Klec má ještě jednu výhodu - v ní je riziko vzniku úrazu u koťat zcela minimalizováno.
 

Už slyším některé reakce: Jak může někdo zavírat zvířata do klece! Je to týrání! Prosím, vzpomeňte si na mnohé přírodopisné seriály. Příroda to tak přece zařídila, že divoká kočka je s koťaty v doupěti a ven vychází jen na lov. Pro ni je to přirozené řešení. Ostatně, nikdo po ní nechce, aby byla v kleci zavřena pořád! Vyzkoušejte to a pak posuďte sami, zda je to pro ni a pro její mláďata to nejlepší řešení. Pořád je to lepší než nechat kočku utahat koťata k smrti! Ta soustavným stěhováním velmi trpí, neodpočinou si a umírají vysílením. Nebo třeba podchlazením, když je kočka schová někam na zem, kam táhne. To kočky s oblibou dělávají.
 

Nedostatek a ztráta mléka - Ztráta mléka bývá snad nejčastějším důvodem, proč matka svá koťata opouští. Cítí, že je nemůže uživit a tak od nich odchází. Je zbytečné na ni křičet a hartusit na ni, ona se řídí jen svými instinkty!

 

Po porodu kontrolujeme, zda má kočka dostatek mléka. Jestli má břicho ploché, cecíky nejsou nalité, je třeba nějakou dobu počkat, protože některé kočky spouští mléko později. Spuštění mléka podpoříme i injekcí Oxytocinu, který nám současně zajistí, aby se kočka po porodu řádně vyčistila a vyšly z ní případné zbytky placent.
 

Koťata by se měla do 3-6 hodin po porodu přisát.V případě, že se jim to nedaří, můžeme se pokusit jim v tom pomoci. Vymáčkneme trochu mléka a kotě ho necháme olíznout. Když se nechytne, musíme naše pokusy opakovat. Nezapomínejme na to, že si kotě potřebuje odpočinout. Proto bych pokusy měli opakovat nejdříve po půlhodině, aby kotě mezitím nabralo sílu, trochu se vyspalo a nevyčerpalo se. Můžeme si pomoci i homeopaticky. Tipy na použití vhodných homeopatických léků najdete v článku Odchov a homepatie chovatelky Jitky Seichertové.
 

Když se kočce mléko nespustí nebo ho naopak po krátké době ztratí (to se mi stalo několikrát), i zde se můžeme pokusit podpořit tvorbu mléka homeopaticky. Existuje několik léků, které nám mohou pomoci. Když nezabírá jeden, zkuste po dvou dnech jiný. Pozor, může to také znamenat rozvíjející se zánět dělohy, proto je nezbytně nutné v případě jakéhokoliv podezření navštívit veterináře!!!!!
 

Urtica urens D30 je pro mě homeopatikum první volby. Podává se hlavně tehdy, jestli je bradavka naběhlá, ale mléko z ní nevytéká nebo jen málo. 2-3 x denně 1 dávka.

Ricinus communis CH5 je vhodné zejména tehdy, kdy kočka sice mléko spustila, ale zase ho ztratila. Podává se 2 x denně 1 dávka

 

S dalšími homeopatickými léky nemám zkušenost, ale doporučuje se Phytolacca D 3 (ne vyšší potence-číslo – to má opačný účinek!!!) 2-3x denně 1 dávka na podporu mléka
 

Agnus castus D4 zvyšuje tvorbu mléka, jestliže bez důvodu ustala 2-3 týdny po porodu. Podává se 2 x denně 1 dávka. Bohužel toto homeopatikum není volně dostupné. Můžete si ho zkusit sehnat na veterinární recept.

1 dávka je 5 kuliček léku. Pro snadnější podávání si ho můžete rozpustit v troše dobré vody a podávat stříkačkou.

S homeopatiky mám dobrou zkušenost. Sice kočka neměla po jeho podávání mléka tolik, aby koťata uživila sama, ale intervaly mezi ručním dokrmování jsem mohla prodloužit tak, že jsem se v noci mohla vyspat a přes den stačilo ráno, kolem poledne a pak dle potřeby, kdy jsem se vrátila z práce. A také, což je velmi důležité, od koťata tolik neodbíhala, protože ta od ní pila. Mateřský instinkt jí zůstal zachován.
 

Další variantou alternativního přístupu k řešení našeho problému je použití přírodního přípravku GYNEX od firmy Energy. O jeho použití pro zvířata jsem se dověděla teprve dnes, vyzkoušený ho nemám. V letáku firmy Přehled produktů pro veterinární použití se mimo jiné píše, cituji: „Napomáhá normalizovat reprodukční cyklus, je vhodný pro zvířata, která mají problémy s odchovem mláďat. Může pomoci i u naprosto neplodných samic. Mohl by řešit odmítání mláděte stresovanou samicí.“ Gynex pomáhá normalizovat žlázy s vnitřní sekrecí a také tvorbu mléka.“
 

Krmení - Jak poznáme na koťatech, že kočka nemá po porodu dost mléka? Když brzy po přisátí pustí cecík, znamená to, že v něm není potrava a kotě brzy rezignuje. Spí nebo je neklidné a křičí hlady. Jenže se brzy unaví, usne a nám se může zdát, že je kotě spokojené.
 

Množství podávaného mléka se zvyšuje dle věku a hmotnosti kotěte následovně:

1. týden: 1-2 ml
2. týden: 3-7 ml
3. týden: cca 10 ml
4. týden: 15-20 ml

Ve věku 5-6 týdnů, kdy kotě dosáhne hmotnosti cca 0,5 kg, začneme přikrmovat. Můžeme si uvařit kuře s rýží, rozmixovat v řídkou kaši nebo namočíme suché krmení pro koťata ve vodě, případně s mlékem, opět na řídkou kaši. Podáváme injekční stříkačkou.Můžeme vyzkoušet i netradiční odstav koťat, návod najdeme zde.
 

Denní přírůstky - Je nezbytně nutné koťata pravidelně vážit. Nejlépe ráno a večer ve stejnou hodinu. Denní přírůstky by měly být minimálně 10g a vyšší. Za týden by kotě mělo svoji váhu zdvojnásobit, za dva týdny ztrojnásobit. Jestliže jsou váhové přírůstky nízké, musíme začít s přikrmováním. Občas se stává, že má kočka mléka zpočátku dost, ale pak se produkce mléka snižuje, případně se i zastaví. Tehdy doporučuji použít výše uvedené homeopatické přípravky a začínáme koťata přikrmovat. Orientační tabulka přírůstků
 

 

Potřeby pro umělý odcho koťat :
Existuje mnoho typů kojících lahviček, bohužel mnohé z nich mi nevyhovují. Jsou příliš pevné a nepruží, dudlíky jsou často tvrdé a koťata z nich nechtějí pít.

 

Já jsem spokojená s plastovou flaštičkou výrobce Pet Ag, která není ani příliš měkká ani příliš tvrdá a přiložené dudlíky koťatům vyhovují. Bohužel jako v každé takové flaštičce se i zde při sání vytváří podtlak, což krmení znesnadňuje. K dostání je v zahraničních on-line obchodech. Já ji koupila zde. U nás jsem ji neviděla, ale možná ji někde objevíte. Ze všech podobných typů mi tato vyhovovala nejvíce.

 

 

 

 

V kojící láhvi tohoto tvaru podtlak nevzniká, proto si myslím, že tento typ je ještě lepší. Kojící láhev na obrázku jsem si koupila, ale moc jsem neuspěla - opět kvůli dudlíkům. Lepily se, možný byly staré ... nevím.  Bohužel mi v obchodě nenabídli náhradní dudlíky, prý se nedovážejí. To považuji za zásadní nedostatek! Jiní si ji chválí, tak jsem asi měla s nákupem smůlu.
 

Mám objednanou podobnou flaštičku od firmy CATAK na shopu Beautyfulcats, na dodávku čekám. Dlouhé dudlíky od této firmy znám a mohu vřele doporučit - viz níže. Mají tam i kojící láhev Pet Ag.

 

Dudlíky CATAC se dají mimo na výše uváděnou kojící láhev nasadit na injekční stříkačku a koťata pak krmíme z ní opatrným velmi pomalým pohybem pístu. Mnoho chovatelů, kteří je vyzkoušeli, již o jiné nestojí a ty, co mají, si chrání jako oko v hlavě. K dostání v německém Photenshopu.

 

 

 

 

Flaštičky i dudlíky je třeba po každém krmení vypláchnout a vyvařit. Ulpěný povlak mléka na povrchu rychle podléhá bakteriálnímu rozkladu a může způsobit koťatům vážné problémy až úhyn. Buďte v tomto opravdu důslední!
 

Mléko pro odchov koťat - Nepoužívejte kravské mléko, protože nemá všechny vitamíny a jiné látky, potřebné pro zdárný vývoj kotěte. Na našem trhu existuje více druhů speciálních mlék pro koťata od různých výrobců, např.

  • Gimpet , Royal Canin

  • Kitty Milk od firmy Beaphar. Mé poslední zkušenosti s Kitty Milkem nejsou dobré a krmit s ním již nebudu. Koťata po něm měla velkou zácpu, která může vést až k úhynu. Doporučuji přidávat k tomuto mléku šlehačku, která působí proti zácpě.
     

  • KMR je mezi chovateli hodnoceno jako jedno z nejlepších sušených mlék, bohužel u nás na trhu není. Opět ho lze sehnat jen na zahraničních on-line shopech.
     

  • Nenatal - mléko pro nedonošené děti. Bylo mi doporučeno chovateli jako dobrá náhražka. Obsahuje mimo jiné i prebiotické směsi, které podporují imunitní systém u kojenců, tak snad i u koťat.
     

I já doporučuji KMR. Má dvě velké výhody oproti jiným značkám. Namíchané se může v ledničce uchovávat až 24 hodin a pauzy mezi krmením mohou být prodlouženy na 3-4 hodiny, což ocení ti, kteří musí krmit koťata i v noci. Jeho nevýhodou je to, že u nás není k sehnání a je drahé.
 

Vždy po krmení masírujte bříško a tělo kotěte. Tím ho zahřejete a také u něj vyvoláte kálení. Je to důležité obzvláště tehdy, když kočka koťata nečistí nebo se k tomuto úkonu staví vlažně. V takovém případě je dobré masírovat kotě zubním kartáčkem, který dobře napodobí drsný jazyk kočky.
 

Zácpa - u uměle krmených koťat je častá. Někteří chovatelé doporučují při dokrmování občas napojit koťata heřmánkovým čajem s Glukopurem nebo s troškou medu.
 

Co se mi stalo: Koťata jsem přikrmovala mlékem Kitty Milk, míchaného dle návodu. Kotě staré asi čtyři dny jsem ráno našla v k��eči, s nafouknutým břichem. Přestože koťata po krmení vždy masíruji, toto kotě se nevykakalo. Došlo mi, že má zácpu. Vzala jsem ho a masírovala bříško jak rukou, vatou a kartáčkem na zuby ... nic nepomáhala a kotě zůstávalo v permanentní křeči. Již leželo na boku, s nožičkami nataženými a stále plakalo, jak s ním křeč zmítala. Nebýt kočky, tak bych ho vzala na veterinu uspat, špatně jsem snášela, jak se kotě trápí. Až po delší době jsem si vzpomněla na homeopatikum Cuprum metalicum, které jsem před dávnými lety dávala kocourkovi, který trpěl častými spastickými křečemi a toto homeopatikum mu až na jednu výjimku vždy pomohlo. Jednu kuličku Cuprum metalicum CH9 (lepší by asi bylo nižší ředění Cuprum metalicum CH5, ale to jsem neměla po ruce) jsem rozdrtila na prášek mezi dvěmi kávovými lžičkami a nasypala jsem ho kotěti do úst. Křeč do minuty ustala a kotě konečně ztichlo.

Bohužel se mu rychle vrátila, tak jsem dávku opakovala. Účinek byl stejný, jen snad o něco rychlejší. Lék jsem aplikovala při každé křeči a intervaly mezi křečemi se prodlužovaly. Pak jsem asi na hodinu musela odejít a než jsem se vrátila, kotě vytlačilo cca 1,5 cm zaschlého trusu. Pak již se dalo bříško rozmasírovat a já z něj dostala velké množství hovínek. Ulevilo se nám oběma. Sice se pak křeč vrátila asi dvakrát nebo třikrát, ale po Cuprum metalicum vždy ustoupila.

 

V lékárně jsem si jako náhražku za Kitty Milk koupila mléko pro nedonošené děti Nenatal, které si mnozí chovatelé chválí, a na internetu jsem si objednala KMR mléko. Než přijde, přikrmuji Nenatalem. Křeče se již nevrátily.Druhé kotě sice křeče nedostalo, ale bříško mělo nafouklé a tvrdé. Také nekálelo. Tomu jsem dala homeopatikum Nux vomica CH 5 3 x denně 1 kuličku rozdrcenou mezi lžičkami na prášek a hned druhý den se vykálelo a bříško změklo. Tato dávka se dává koťatům krátce po narození. Běžná dávka je 5 kuliček - viz výše. Může se zkusit podávat ho i koťatům se zácpou a křečemi, spojenými s nadýmáním. Nux vomica povzbuzuje funkci jater a žluče, tím působí na uvolňování křečí, nadýmání odchází a bolesti ustávají. Nahromaděná stolice odchází. Podobně působí i u průjmů.) V akutním případě se dává dávka co hodinu až do odchodu stolice a pak na úpravu střevní peristaltiky 2 x denně asi 3 dny.Nux vomica se nepodává po Cuprum, protože se tyto dva léky antidotují a účinek léků se ruší.

 

Co je důležité - Najít místo, kde bude kočka s koťaty spokojená. Nekřičet na ni a neznervózňovat ji, tím se situace jedině zhorší. Když kočce pomůžete s koťaty, bude vám vděčná!
 

Kontrolovat dostatek mléka - mléčné žlázy musejí být nalité, ne však horké a tvrdé. V případě potřeby dokrmujte - i v noci. Dodržujte dvouhodinové intervaly u osiřelých koťat. Množství produkovaného mléka závisí i na kvalitní stravě kočky, proto ji nedávejte levné granule, ale podstrojujte jí. V době kojení nemá kočka průjem z mléčných výrobků, klidně jí dávejte jogurty, tvaroh i mléko. Potřebuje to. Výborné jsou i mořské ryby.
 

Masáž koťat - stimuluje trávicí ústrojí a vyměšování koťat. Jestliže se kotě nebude vyprazdňovat, zemře.Jestliže kočce naběhnou a ztvrdnou mléčné žlázy, většinou jsou i velmi horké, dostala zánět mléčných žlaz - mastitidu, která může být provázena horečkou.V takovém případě koťata od ní stejně pít nebudou a musíte koťata krmit sami a navíc budeme léčit i kočku. Když máte podezření na mastitidu, můžete zkusit homeopatii, ale v tom případě je lepší konzultovat to s homeopatem. Mastitid je více typů a homeopat má největší šanci vybrat účinný lék. V mém případě mi pan MVDr. Michal Jiřička jednou od mastitidy odpomohl do jednoho dne, v druhém případě to trvalo déle. Navštivte svého veterináře, abyste něco nezanedbali. Kočce možná bude třeba nasadit antibiotika, protože i ji může zánět ohrožovat na životě. Dobré jsou chladivé obklady z jogurtu, tvarohu nebo octanové zábaly a masírovat a masírovat a odstříkavat a odstříkávat. Mastitida bývá velmi bolestivá a kočka se brání, proto se musíte obrnit trpělivostí.

 

Přírůstky koťat - orientační tabulka - hmotnosti se liší dle plemen a u malých koťat dle porodní váhy
 

Stáří

Hmotnost v g

stáří

Hmotnost v g

porodní váha

100 g

3 měsíce

1300 - 1600

1 týden

190

4 měsíce

1600 - 2000

2 týdny

300

5 měsíců

1900 - 2400

3 týdny

400

6 měsíců

2200 - 2700

4 týdny

500

7 měsíců

2400 - 3000

5 týdnů

600 - 650

8 měsíců

2600 - 3300

6 týdnů

700 - 800

9 měsíců

2800 - 3600

7 týdnů

800 - 950

10 měsíců

3000 - 3900

8 týdnů

900 - 1100

 

 

 

 

 

Zdroj: https://www.kocka-info.cz/Clanky/Articles/Umely-odchov-kotat,-vlastni-zkusenost.aspx

 

 

 

Péče o kotě a kočku

Abyste dali své kočce tu nejlepší péči, je třeba porozumět jejímu chování a návykům. Kočka je přátelské, ale svéhlavé zvíře. Není jednoduché ji přimět dělat něco, co nechce. Její výchova proto nespočívá v donucování a trestání, ale v postupném přesvědčování. Je lepší začít s výchovou od kotěte, máte tak větší šanci na úspěch, ale i dospělá kočka si dokáže osvojit návyky, které od ní budete vyžadovat. Rozhodně se vyplatí sledovat a respektovat individuální zvyklosti vaší kočky.

U Vás v bezpečí

Malé kotě okamžitě začne prozkoumávat nové prostředí, ve kterém se ocitlo. Bohužel si ale zatím neuvědomuje všechna nebezpečí, jež na ně číhají v podobě různých nástrah a pastí. A jeho zvědavost se tak pro ně může snadno stát životu nebezpečnou. Stačí však dodržovat několik základních pravidel a vaše kotě se bude v novém prostředí cítit jako doma – příjemně a v bezpečí. Kotě by nemělo mít přístup k otevřeným oknům, mohlo by vypadnout. Pokud nebydlíte v přízemí, je dobré okna opatřit sítí proti hmyzu. Také dávejte pozor na vchodové dveře, kotě by jimi mohlo snadno proklouznout ven a už netrefit zpět.

Uvedení nového člena do Vaší domácnosti

Jestliže máte doma i jiná domácí zvířata, musí se velmi rychle naučit žít s novým kočičím přírůstkem. Avšak různá zvířata hovoří různými jazyky, proto dávejte pozor na různé příznaky: pes například zvedá tlapu, když si chce hrát, naproti tomu kočka dělá totéž, když se snaží bránit. Je dobré kotě otřít kouskem vašeho oblečení, přenesete tak na ně svůj pach a kotě se stane přijatelnějším pro ostatní, už zabydlená zvířata.

Ložnice

  • Je to nejlepší místo ke spaní, a to i pro vaše kotě. A jelikož kočky tráví spánkem mnoho času, je důležité, abyste výběru jejich lůžka věnovali zvýšenou pozornost. V obchodech pro chovatele jsou k dostání nejrůznější varianty pelíšků, ale úplně postačí i obyčejná lepenková krabice nebo košík, pokud je snadno přístupný zvenku i zevnitř, je vystlaný teplou dekou nebo starým čistým svetrem, je umístěn daleko od hluku a od průvanu tak, aby kotě nebylo rušeno, pokud chce být samo.

Obývací pokoj

  • Kotě by mělo mít do této místnosti volný přístup. Může si tam hrát a odpočívat, tedy pokud je místo přiměřeně zabezpečené. Dejte pozor na kabely, květináče a lampy.

Dětská ložnice

  • Tuto místnost by váš mazlíček neměl navštěvovat příliš často, zejména jestliže tam spí kojenci nebo malé děti. Kotě spící vedle na polštáři může dítěti bránit v dýchání. Nejlepší je nainstalovat do této místnosti zasunovací dveře. Nejsou zvukotěsné a kočky je stěží otevřou.

Kuchyň

  • Pro vašeho oblíbence, lovce a průzkumníka představuje kuchyň pravý ráj. Jestliže má misky s potravou i s vodou vedle sebe, kotě se naučí během krmení pravidelně pít, což je velmi důležité pro zdraví jeho močových cest.

Venkovní radosti

Než své kotě pustíte poprvé ven, nezapomeňte ho dát očkovat proti rozšířeným onemocněním, jako jsou kočičí chřipka, enteritida, infekce horních cest dýchacích a vzteklina. Vybavte své kotě malým přívěskem, kde uvedete své jméno, adresu a číslo telefonu. Až půjdete k veterináři, budete potřebovat vhodnou přenosnou schránku. Jsou nabízeny v různých velikostech a nejlepší je vybrat takovou, kterou budete moci používat i poté, co váš mazlíček zcela dospěje.

Péče o krásu

Kočky se obecně těší dobrému zdraví. Trpí jen málo nemocemi, a i těm se dá zabránit správnou hygienou, očkováním, pravidelnými návštěvami u veterináře a vhodnou vyváženou potravou. Vaše kotě je čistotné stvoření, samo si čistí srst a pečuje o ni, ale čas od času byste mu měli trochu pomoci. Časté a pravidelné česání nebo kartáčování vám pomůže udržet srst vašeho mazlíčka opravdu čistou, což je zvláště důležité u dlouhosrstých plemen.

Zde je pět kroků popisujících jednoduchou péči o srst:
 
1. Položte kotě na plochu,která je snadno omyvatelná.
2. Pečlivě a jemně ho vykartáčujte směrem„po srsti“.
3. Pomocí kartáče odstraňte odumřelé chlupy.
4. Během kartáčování kotě hlaďte.
5. Nakonec vytřete jeho srst bavlněným hadříkem nebo měkkou kůží.

Jak na toaletu

Koťata se naučí vykonávat své fyziologické potřeby pozorováním a kopírováním svých matek. Ale jestliže vaše kotě tuto možnost nemá, je snadné ho to naučit. Koťata potřebují vykonat svou toaletní potřebu po každém krmení, takže právě v tomto okamžiku byste kotě měli uchopit a položit na toaletní misku. Jako výstelku doporučujeme Catsan®, jenž díky své jedinečné receptuře absorbuje většinu kapaliny dříve, než se začnou vyvíjet bakterie a zápach.

Prvním lékařem jste vy

To, že je vaše kočka zdravá, poznáte snadno. Je v kondici a aktivní, hravá, bezproblémově jí, vykonává potřebu, má lesklou srst a stará se o ni. Naopak pasivita a netečnost, agresivní chování či nechuť k jídlu mohou signalizovat, že s vaší kočkou není vše v pořádku. Zjistíte-li jakékoliv odchylky od normálních projevů, je na čase kontaktovat vašeho veterináře. Mějte telefonní číslo veterinární ordinace vždy po ruce, často stačí telefonická konzultace a zjistíte, jak se správně o svou kočičku postarat.

Očkování

Vaše kočka nejspíš nijak zvlášť nemiluje injekce, ale přesto je nutné, abyste ji nechali pravidelně očkovat a odčervit, a to i v případě, že ji chováte doma. Váš veterinář ví nejlépe, jakou vakcínu zvolit, abyste předešli takovým onemocněním, jako je kočičí chřipka, střevní katar, vzteklina nebo kočičí leukémie.

Věk vakcinace doporučené pro všechna zvířata a doplňkové vakcinace:

 

Věk

Vakcinace doporučené pro všechna zvířata

Doplňkové vakcinace

 8.-10. týden

Rhinoviróza, kalciviróra, panleukemie

Chlamydióza, virová leukémie, infekční peritonitida

12.- 14. týden

Chlamydióza, viróvá leukémie, infekční peritonitida

Rhinotracheitida, kalciviróza, panleukemie, vzteklina

Každoročně

Rhinotracheitida, kalciviróza, panleukemie

Chlamidióza, virová leukemie, infekční peritonitida

Několik tipů, co můžete svou kočičku naučit

Pokud chováte kočku doma, naučte ji na škrabadlo. Kočka má přirozenou potřebu brousit si drápky a vůbec to nemusí být o váš nábytek. Škrabadlo umístěte tam, kde si své drápky brousí nejčastěji. Chodí-li kočka ven, zvykněte ji na obojek. Zvolte postupné zvykání a vyberte kvalitní, flexibilní obojek. Můžete jej navíc opatřit jménem a kontaktem pro případ, že se vaše kočička zatoulá. V každé kočce je duch šelmy a lov má odjakživa v krvi. Občasné projevy agresivity však můžete dostat pod kontrolu. Dejte jí dostatek příležitostí ke hře a vybití energie. Když má chuť lovit, může své drápky zasekávat do hraček všeho druhu. Speciální podestýlky napodobují pro kočku přirozené podmínky pro vykonávání potřeby, snadno si proto tento zvyk osvojí.

Kočičí život je hra

Jednou z nejdůležitějších aktivit je pro ně totiž hra. My „páníčkové“ můžeme kočkám takový život jen závidět. Hrou trénují svou kondici, postřeh, lovecké metody i rychlý útěk. Zvlášť pro kotě je hra nezbytnou průpravou dovedností, které potřebuje v dospělém věku. Každá chvilka, kdy si s kočičkou hrajete, navíc pomáhá vytvářet a upevňovat vaše přátelství. Chuť do hry také vypovídá o dobrém´zdraví a pohodovém rozpoložení kočky.

 

 

 

Zdroj: https://www.whiskas.cz/zaciname/pece/

 

 

 

 

Kotě

Datum: 19.01.2022

Vložil: loveawake.ru

Titulek: Are you 18? Come in and don't be shy!

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

Datum: 19.04.2021

Vložil: openry

Titulek: инвестирования в зарубежную недвижимость

[url=https://flipping-housess.com]инвестирование в сша[/url]
Корпорация работает с покупкой активов недвижимости, давая шанс одним избавляться от долговых обязательств, а прочим успешно заработать на всем этом.
Флиппинг-вкладчик капитала время от времени покупает дома, а потом реализовывает их с намерением извлечения выгоды. С тем чтобы жилплощадь числилось активом, его надлежит приобретать с намерением быстро перепродать. Промежуток времени между приобретением и перепродажей зачастую образует от пары месяцев и до одного года.
Компания всегда предлагает вам лично соучастие в данном деле. Флиппинг на данный момент это не просто вклад финансов, а удобный случай удвоить собственный стартовый капитал во много раз.
Выкуп жилья - известный метод долгосрочного инвестирования, так же - если вы абсолютно всё оформите удачно - тогда вы сумеете успешно заработать реальные средства!
Как заработать денежные средства, вкладывая в жилплощадь?

[url=https://webmail.ysljdj.com/redir.php?https://cumshots.poonfarm.com/at/out.cgi?id=https://flipping-housess.com]сша инвестирование в недвижимость[/url]

Datum: 02.03.2021

Vložil: Charlesunarp

Titulek: Сваи винтовые для фундамента цены в твери

[b][url=https://novostroyka63.ru/]Ленточный фундамент под ключ[/url][/b]

Создание дома вашей мечты - это оригинальная возможность, спланировать и претворить в жизнь нечто воистину уникальное во всех отношениях. Возведение фундамента - это в целом первоначальная модель ремонта, в процессе которой домик строится. При расчете замена фундамента под старым деревянным домом цена предусматривается весьма много факторов. Средняясумма возведения домов фундамента составляет приблизительно от 10$ за кв.метр . Погреб сможет умножить итоговую стоимость каждого объекта недвижимости, предоставляя необходимое помещение ради организации хранения и порой рабочее пространство. Наша профессиональная команда по конструированию и возведенью фундамент под памятник на кладбище цена может помочь выстроить жилище, о котором вы всегда мечтали. От начала до конца наша специализированная компания в Череповец позаботимся о всех без исключения процессах, чтобы заказчику не довелось тревожиться о деталях. Специализированная международная компания в Киселевск несет юридическую ответственность за проект, а не вы, именно поэтому организация в Борисоглебск имеют интерес в том, затем чтобы довести до конца строительство коттеджа быстрее и эффективнее. Узнайте о сваи винтовые для фундамента цены в вытегре у спспециалистовециалистов корпорации.

Datum: 01.02.2021

Vložil: SVSopenry

Titulek: телеинспекция оборудование

Многие из скважин по окончании выполнения восстановительного комплекса действий позволят быть снова введены в применение. Тем более что стоимость этих работ в десятки раз ниже суммы самих сооружений.
Обеспечено повышение дебита водозаборной скважины не менее 30% от существующего на момент начала действий.

В восьмидесятиS% случаях скважины возобновляются до первоначальных данных при включении в применение скважины, что является альтернативой производства буровых работ новой скважины.

Сотрудники нашей предприятия по Очистке Чаш Градилен и Бурению скважин на воду предлагаем свои услуги всем, как частным так и общественным органам.

Спец вод сервис : [url=https://svs-samara.ru/]система телеинспекции[/url]

Datum: 30.01.2021

Vložil: ecounarp

Titulek: Выгодно мастерим Пластиковый септик

[b][url=https://eco-corporation.ru]Септик для дачи непостоянного проживания[/url][/b]

Для вас мы предлагаем высококлассные сервис по монтажу автономной канализации под ключ, владеем исключительной методикой и частным подходом к работе.
Большой уровень производства септиков
Наша международная компания занимается не только лишь проектированием и сборкой, профессионалы дополнительно делают последующее сопровождение автономной канализации.
Это в целом предоставляет вам гарантию того момента, что автономная канализация работает без перебоев в течение многих лет.
Автономная канализация - наиболее востребованная часть технических коммуникаций

Datum: 23.01.2021

Vložil: openry

Titulek: lemonade flavor eliquid shopping

[b][url=https://www.paladiny.ru/go.php?url=https://vape4style.com/products/lyra-pod-kit-by-lost-vape]uncle junks[/url][/b]
[b][url=https://carexpo.ru/bitrix/rk.php?id=80&event1=banner&event2=click&event3=1+/+%5B80%5D+%5Bbanner_2%5D+%D0%A0%D1%9B%D0%A0%C2%BB%D0%A0%D2%91%D0%A1%E2%80%9A%D0%A0%C2%B0%D0%A0%E2%84%96%D0%A0%D1%98%D0%A0%C2%B5%D0%A1%D0%82+2017+&goto=https://vape4style.com/products/ripe-vapes-vct]ccd3 salted caramel eliquid[/url][/b]
[b][url=https://temac.ca/smf/index.php?thememode=https://vape4style.com/]Lost Vape Centaurus[/url][/b]
[b][url=https://www.gaymanicus.com/st/st.php?id=30744&url=https://vape4style.com/products/suicide-bunny-mothers-milk]faucon rdta by yihi[/url][/b]
[b][url=https://xn--80aaihodiiug2av0dq2j.xn--p1ai:443/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=https://vape4style.com/products/suicide-bunny-mothers-milk]high quality vape mods[/url][/b]
[b][url=https://www.fip.it/asti/redirect.asp?Url=https://vape4style.com/]uncle junks eliquids[/url][/b]
[b][url=https://images.google.co.bw/url?q=https://vape4style.com/products/suicide-bunny-sucker-punch]cereal vape juices[/url][/b]
[b][url=https://kriknews.ru/bitrix/rk.php?goto=https://vape4style.com/products/pancake-man]best lemonade flavor eliquid[/url][/b]
[b][url=https://tender.otc.ru/main/sso/Login.aspx?ReturnUrl=https://vape4style.com/]tobacco flavor vape juices[/url][/b]
[b][url=https://www.cadtec.com.br/index.php?redirect=https://vape4style.com/products/bad-drip-dont-care-bear]lemonade vape liquid[/url][/b]
[b][url=https://xn--1-8sbflmg7c7g.xn--p1ai/bitrix/rk.php?goto=https://vape4style.com/products/centaurus-dna-250c-by-lost-vape]the one by beard[/url][/b]

Přidat nový příspěvek