Zánět slinivky břišní

11.05.2014 13:15

Zánět slinivky břišní u kočky

Středa, 13. listopad 2013

Má Vaše kočka akutní průjmy a zvrací? Příčinou může být zánět slinivky břišní. Pankreatitida může být způsobena několika faktory. Pokud na toto onemocnění začnete mít podezření, neváhejte a navštivte veterinárního lékaře Vaší kočky.

Jak se diagnostikuje pankreatitida?

Zánět slinivky břišní je časté a život ohrožující onemocnění, které je spojené s akutním zvracením a průjmem, často s příměsí krve. Choroba bývá nejčastěji diagnostikována na základě rozborů krve, nicméně zvýšené hodnoty enzymů však nemusí korelovat právě s onemocněním slinivky břišní. Nejspolehlivější metodou, jak pankreatitidu odhalit, je vyšetření CT, které pomůže posoudit závažnost onemocnění a dokáže odlišit akutní a abscedující zánět a také zánět způsobený nádorem.

 

Dva typy zánětu slinivky u kočky. Jaká dieta je spojena s každým z nich?

Existují dva typy zánětu slinivky břišní. V prvním případě se kočce ve slinivce tvoří přílišné množství trávicích enzymů. V druhém případě se pak kočce produkuje malé množství enzymů. S jakýmkoliv podezřením na toto onemocnění je potřeba navštívit veterinárního lékaře, který stanoví diagnózu a následně naordinuje kočce dietu.

 

Tvorba přílišného množství trávicích enzymů

Při prvním typu zánětu slinivky je třeba zabránit produkci trávicích enzymů, neboť by mohlo dojít k natrávení vlastního orgánů slinivky. Tvoření enzymů stimuluje příjem potravy a tekutin, doporučuje se absolutní hladovka po dobu dvou až čtyř dnů. Příjem tekutin je během této doby zajištěn infuzemi. Pokud kočka přestane na minimálně 24 hodin zvracet, začneme jí po malých dávkách nabízet buďto malé množství vody nebo kostky ledu. V případě, že kočka nezačne znovu zvracet, doporučuje se po jednou až dvou dnech podávat speciální stravu, kterou stanoví ošetřující veterinární lékař. Pro dietu u toho druhu zánětu slinivky je charakteristický snížený obsah bílkovin v rozmezí 30 - 45 % v sušině krmiva pro kočky a snížený obsah tuku v krmivu u obézních pacientů - méně než 10 % tuku v sušině, u ostatních - 10 - 15 % v sušině. Dávky dietních jídel podáváme kočce rozdělené na 4-6 porcí během dne. Obvykle se dietní strava podává přibližně po dobu dvou týdnů, ale mohou nastat případy (chronický zánět slinivky břišní), kdy musí kočka mít dietu po zbytek života.

 

Nedostatečná produkce trávicích enzymů kočky

V případě, že se kočce produkuje nedostatečné množství enzymů, je základem terapie podávání chybějících enzymů a speciální stravy. S ohledem na to, že se kočce špatně tráví potrava, je třeba podávat stravu snadno stravitelnou, která jí pomůže v udržení kondice a tělesné hmotnosti. Dieta, kterou veterinární lékař stanoví, by měla mít snížený obsah tuku a vlákniny, což by mělo omezit intenzitu příznaků daného onemocnění (plynatost a množství výkalů). Krmivo by se mělo podávat rozdělené na dvě až tři dávky a mělo by se jednat o výrobky, které si nakoupíme v obchodech. Kočce by se neměla podávat domácí strava, neboť ta by nemusela zajistit dostatečný příjem potřebných vitamínů a minerálů.

 

Autorka: Andrea Ivaničová

autor článku: Andrea Ivaničová

Počet přečtení tohoto článku: 3306