Popálení

11.04.2014 20:29

První pomoc - Popálení

21. června 2013 v 14:09 | Mambiee |  První pomoc
Rozhodla jsem se udělat rubriku první pomoc :).Bude tu hlavně rady jak se zachovat a co dělat když se kočce něco stne.První článek bude o popálení
 

Popálení

K popálení může dojít jak ohněm, tak horkou vodou nebo chemikáliemi. Kočky se často motají v kuchyni při vaření, a tak nejběžnější popáleniny jsou od prskajícího oleje nebo opaření vařící vodou.
 

Poleptání chemikáliemi

Pokud dojde k zasažení kůže chemikáliemi běžně používanými v domácnosti (čisticí prostředky, kyseliny apod.), okamžitě postižené místo opláchněte velkým množstvím nejlépe studené vody. Je důležité odstranit veškeré zbytky nebezpečné látky, i kdyby na kůži vznikly otevřené rány. Pokud došlo k zasažení očí, proveďte to samé, ale pozor - musíte kočce přidržovat víčka, abyste dosáhli nejlepšího výsledku. Kočka má samozřejmě tendenci oči zavírat. Pozor na to, aby nedošlo k vdechnutí vody, která by navíc mohla obsahovat zředěnou chemikálii, což by kočce mohlo také ublížit. Po tomto prvním ošetření navštivte veterináře.
 

Popálení ohněm

Na postižené místo rychle přiložte led nebo je podržte pod proudem studené vody, abyste zmírnili bolest a zabránili dalšímu poškození. Vodu však nepouštějte naplno, u hlubokých popálenin by velký tlak vody mohl poškodit tkáně.
 
Rozlišujeme tři stupně popálenin:
  • 1. Stupně- červená kůže, citlivá na dotyk a někdy opuchlá
  • 2. Stupně- zarudlá kůže, naskakují puchýře a otoky
  • 3. Stupně- bílá kůže, zuhelnatělá nebo zcela chybí
 
Na popáleniny prvního a druhého stupně nanášejte mast s antibiotickými účinky, kterou vám předepíše veterinář, nebo můžete použít D-panthenol běžně prodejný v lékárnách. Při každém ošetření pečlivě zkontrolujte kůži, abyste zjistili, že se stav nezhoršuje, ale naopak. Pokud spálená oblast začíná mokvat, zvětšuje se nebo je citlivější na dotek, navštivte veterináře. Popáleniny třetího stupně vyžadují okamžité odborné vyšetření. Dříve než kočičku odvezete k lékaři, přikryjte popálené místo sterilní gázou, aby do rány nepronikla infekce. Na gázu můžete přiložit ledový obklad. Současně udržujte kočku stále v teple, abyste zabránili šoku, který při těžkých popáleninách nastává a prudce zpomalí funkce oběhové soustavy.
 
 
Asi si říkáte že ty to rady nebudete v životě potřebovat i když je třeba nebudete potřebovat (doufám) je dobré je vědět :").
 


Zdroj: https://the-cat.blog.cz/1306/prvni-pomoc-popaleni