Podchlazení

11.05.2014 13:09

Podchlazení u kočky - jak rychle pomoci

Pátek, 20. prosinec 2013

Srst většiny psů i koček je natolik hustá, že je bez problémů dokáže ochránit i před velkými mrazy. I přesto však mohou nastat situace, kdy může dojít k jejich podchlazení.

Mráz většině koček neuškodí

Většina koček dává před venkovní zimou přednost teplu domova. Zdaleka ne všechny však mají tu možnost se někde ohřát. I tak pro zdravé a dospělé jedince není mráz velkým rizikem. Nebezpečí podchlazení nastává při prudkém poklesu teplot, který je navíc spojen se sníženou možností pohybu (např. pokud kočku zamknete v zimě přes noc v dřevníku, třeba i neúmyslně tak riskujete její život).  Nejohroženější jsou pochopitelně koťata (do 8-10 měsíců), jejichž termoregulační mechanizmy ještě nejsou plně vyvinuty, stará zvířata a plemena s krátkou srstí (např. sphynx).

 

Jak poznat podchlazení kočky

Normální teplota koček je 37,5 – 39,5°C. Pokud je kočka podchlazená, klesne její tělesná teplota na 35°C, třese se a je apatická. Při těžších formách podchlazení začíná mít zvíře potíže udržet se na nohou, může dojít ke křečím a ztrátě vědomí. Pokud nedojde k urychlenému zahřátí, je kočka po určitém čase přímo ohrožena na životě.

 

První pomoc při podchlazení

Zvíře co nejrychleji zahřejte. U lehčích případů ho stačí uložit v teplé místnosti poblíž topení, více podchlazené kočky zabalte do vyhřáté deky či elektrické dečky, použijte termofory či láhve naplněné teplou vodou. V minulosti se v hospodářstvích běžně praktikovalo položit podchlazené zvíře (častokrát to byla i jehňata) do teplé (ne horké) trouby a nechat otevřená dvířka.

Pokles tělesné teploty pod 32°C již značí těžké podchlazení. První pomocí je v tomto případě koupel v teplé vodě.

 

Jak zabránit podchlazení kočky

V zimě zvířata pokud možno nekoupejte. Když už kočku či psa z nějakého důvodu vykoupat musíte, nepouštějte je během následujících 48 hodin ven – toto je doba, kterou jejich srst potřebuje k dokonalému proschnutí. Stejně jako u lidí je dobrým základem i otužování, a to od už kotěcího věku.

I když pro kočky nepředstavuje pobyt na mraze takové zdravotní riziko jako např. pro lidi, i ty toulavé se rády stočí na polštář ke kamnům a jako poděkování prohřejí svojí přítomností domovy nás lidí.

 

Autorka: Iva Musilová

autor článku: Iva Musilová

Počet přečtení tohoto článku: 1724