Ze stránky Miciny.cz

11.05.2014 12:52

Co s kočkou, když jedeme na dovolenou?

Čtvrtek, 26. červen 2008

Kočka je poměrně nenáročné zvíře, pokud její páni jedou na nějakou dobu pryč, vlastně jí ani příliš nechybí. Kočky jsou samostatné a mají rády svůj klid. Pokud jedete na dovolenou a nevíte co s kočkou, není nejlepší nápad dávat ji na hlídání k přátelům, někam kde to kočka nezná. Kočky se hůře přizpůsobují změnám a stěhování do cizího prostředí by jim mohlo uškodit. Další možností je využití služeb zvířecích nebo přímo kočičích hotelů a ubytoven. Nejlepší variantou je sehnat kočičce člověka, který by za ní chodil k vám domů, tam ji nakrmil, vyčistil toaletu, pohrál si s ní a zase odešel. Takového člověka je bohužel obvykle těžké najít, přesto je ale možná lepší nechat kočku doma samotnou, než ji někam stěhovat.

Chcete-li nechat kočičku doma samotnou, musíte byt upravit tak, aby se jí v něm dobře dařilo, nic jí nechybělo a nemohla se o nic zranit.

 

Úprava bytu

Nejprve odstraňte všechny ostré a nestabilní předměty, vypněte všechny elektrospotřebiče (pozor na rychlovarnou konvici, kterou by si kočka mohla omylem zapnout sama), zavřete poklop od WC a odstraňte všechny šňůrky a visící hračky, na kterých by se mohla uškrtit. Nezapomeňte také zavřít všechna okna. Nejlepší je nechat jedno pootevřené, aby měla kočka přísun vzduchu, zajistěte ho, aby se nemohlo zabouchnout a otevřete ho jen natolik, aby se kočka nedostala ven.

 

Potrava pro kočku

Důležité je jídlo. Pokud nemáte domluveného nikoho, kdo by vám kočku chodil krmit, připravte jí dostatek jídla na celou dobu vaší nepřítomnosti. Vyvarujte se mléčným výrobkům, které by mohly zkysnout, masovým konzervám, které se v teple rychle kazí, po několika hodinách okorají, a kočky o ně pak ztratí zájem. Nejlepší jsou granule, které vydrží v jakémkoli počasí čerstvé. Nasypte kočičce několik mističek. Pokud nechcete, aby měla jednotvárnou stravu, trh nabízí mnoho různých variant suché stravy pro kočky.

 

Tekutiny

Vody dejte kočce dostatek, nejlépe do více mističek, kdyby si náhodou nějakou převrhla a vodu vylila. Dobrým nápadem je napustit trošku vody do vany nebo dřezu, tam voda zůstane dlouho chladná, vody však nenapouštějte moc, aby se kočka neutopila, nebo jí bylo nepříjemné do vody vstoupit.

 

Toaleta

Jedna toaleta kočce při vaší dlouhodobější nepřítomnosti stačit nebude. Na znečištěnou toaletu odmítne chodit a najde si jiné místo, jako květináče apod. Připravte proto kočce více toalet, rozložte je na místo okolo té, na kterou je zvyklá, nebo jí ukažte, kde všude nové záchodky jsou.

 

Hračky pro kočky

Odstraňte hračky, kterými by si kočka mohla ublížit. Drobné rolničky a míčky, které by mohla vdechnout či spolknout, provázky, gumičky a zavěšené hračky, na kterých by se mohla uškrtit.

Počet přečtení tohoto článku: 1856