Ze stránky https://www.miciny.cz/clanky/kocici-hry-a-vychova-48/jde-vycvicit-kocku-9258/

17.03.2014 13:59

Jde vycvičit kočku?

Pondělí, 14. únor 2011

Toho, co můžete naučit vaši kočku, je poměrně hodně. Není to sice stejné jako u psa, ale určitě může umět zajímavé věci. Kočka navíc u své činnosti přemýšlí a umí ji dovést do dokonalosti. A to i bez toho, aniž byste se dále podíleli na výcviku. Rozhodující je, udělat si na svého miláčka čas a věnovat se mu tak často, jak to jen půjde.

Základní dovednosti kočky

Mezi návyky, které jsou pro kočku samozřejmostí, patří například dodržování hygieny. Není zpravidla větší problém naučit kočku chodit na její záchod. Existují i výjimky, kdy kočka z nějakého důvodu tento návyk není schopná dodržovat pravidelně nebo dokonce vůbec, či ho časem začne porušovat. Pak je nutné hledat příčinu. Proč se nedaří tento základní návyk vašemu mazlíčkovi dodržovat, může mít spoustu důvodů. Patří mezi ně problémy zdravotní nebo psychické.

 

Existují ale i přípravky volně prodejné, které podporují tyto návyky kočku dodržovat. Lze zakoupit například sprej, kterým podpoříte to, že kočka začne na záchod chodit. Dalšími přípravky můžete omezit nebo úplně odstranit zlozvyky, kdy se kočka chodí vyměšovat na jiné místo.

 

Pokud vaše kočka má problémy s čistotností v tomto směru, je dobré se poradit s veterinářem nebo ve specializovaných prodejnách s potřebami pro chovatele. Škrábání drápků na místech k tomu určených, nemá kočka zpravidla také větší problém se naučit. Rozhodně je ale nutné, aby měla svoje škrabadlo.

 

Kočka je dravec a prakticky v každém věku ji láká lov. Je tedy dobré, aby měla k dispozici hračky, které ji umožní tuto vrozenou dovednost neustále provozovat. Jinak si najde náhradu v podobě vašich rukou, prstů u nohou a podobně.

 

Chytrá kočička!

Kočku můžete naučit další kousky, přestože jejich používání nebude asi na takové úrovni jako třeba u psa. Na druhou stranu je kočku možné naučit věci, které byste psa nikdy nebyli schopni naučit. Například chození na lidskou toaletu.

 

Není ale až tak neobvyklé, že kočka je schopna vám dávat pac nebo si na povel lehnout či sednout.  Dokonce ani aport není pro kočku problémem, zvláště je-li v kotěcím věku a hra ji baví.

 

Poprosit o pamlsek také patří mezi kousky, které se kočka naučí nejen poměrně snadno, ale i celkem rychle.

 

Některé věci kočku ani učit nemusíte. Je to tvor velmi chytrý a vynalézavý, spoustu činností je schopná prostě okoukat, a pokud zjistí, že se jí právě tato činnost hodí, zkouší to tak dlouho, dokud není schopná ji prostě provozovat pokaždé, kdy to potřebuje. Mezi takové činnosti patří například otevírání dveří.

 

Hračky a hry pro kočky

Díky vrozenému pudu kočky, kterým je právě lov, milují hru, při které si tuto dovednost stále procvičují. Proto můžete této záliby využít k tomu, abyste vašeho chlupatého miláčka lecčemu naučili.

 

Velká spousta hraček je běžně k dostání, ale fantazii se meze nekladou a kočka si dokáže celé hodiny vyhrát s obyčejnou papírovou kuličkou nebo provázkem. Na ten můžete zavěsit prakticky cokoliv. Je ovšem nutné dbát na to, aby se kočka při hře neporanila.

 

Právě totiž prostřednictvím hry můžete kočku velmi zajímavé kousky naučit. Počítejte ovšem s tím, že je bude předvádět pouze tehdy, budou-li jí k užitku. Například, získá-li díky tomu nějaký pamlsek.

 

Tresty a motivace

Pokud má kočka k dispozici třeba škrabadlo a přesto zjistíte, že si drápky chodí brousit o nábytek, je nutné tomu zabránit. Protože kočka chápe velmi rychle, v naprosté většině případů postačí, pokud tuto činnost označíte výrazným NE! Nebo kočku vezměte, přiložte jí tlapky ke škrabadlu s tím, že právě tady si může drápky bez problémů obrousit. Rozhodně se vyvarujte tělesných trestů. Nejen, že můžete ošklivě ublížit, ale kočku pouze vystresujete a komunikaci tím výrazně ztížíte.

 

Za každý povedený kousek by měla následovat okamžitě pochvala nebo podání oblíbeného pamlsku. Pokud ale chcete kočku cokoliv odnaučit, výchova by měla být skutečně důsledná. Je třeba se obrnit trpělivostí. Pokud se ale své kočce budete opravdu věnovat a budete s ní trávit spoustu volného času, neměl by to být větší problém.

 

Případné prohřešky by měly být konzultovány s veterinářem, protože pokud se kočka například odmítá vyprazdňovat na svém záchodě, příčinou můžou být zdravotní problémy. Kočka může mít bolesti při močení nebo kálení a tyto si spojuje právě s daným místem. Logicky pak vyhledává k vyprazdňování místa jiná.

 

Důvodem k prohřeškům může být ale i stres. Někdy truc. Občas se to děje s příchodem nového člena do rodiny.

 

Vždy je prostě nutné hledat příčinu, protože pokud zjistíte, co vám tím chce vaše kočka říci, náprava je pak mnohem snadnější.

 

Pokud bychom tedy chtěli jednoznačnou odpověď na otázku, zda se dá kočka vycvičit, odpověď je ano. Zcela k tomu postačí všímavost a trpělivost.

 

Pokud si kočka postaví hlavu, protože zjistí, že některá z činností, které již ovládá, nemá pro ni momentálně žádný výrazný efekt, počítejte s tím, že to těžko ovlivníte. Příkazy tedy u tohoto tvora moc velkou roli nehrají.

 

Autorka: Naďa Kučerová