Zánět dělohy

11.05.2014 13:20

Zánět dělohy u koček. Jak ho včas rozpoznat?

Sobota, 9. listopad 2013

Máte doma kočku středního věku, která není kastrovaná? Zvažujete, že byste kočičku připustili a koťátka si nechali, ale dlouho se rozhodujete? V obou těchto situacích si dejte pozor na zánět dělohy, který může vaši kočičku postihnout. Jaké jsou příznaky, jak často se toto onemocnění u koček vyskytuje a jak se léčí? To vše se dozvíte v následujícím článku.

Zánět dělohy u kočky. O co se jedná?

Zánět dělohy neboli pyrometra je choroba, která postihuje zejména kočky středního věku, ale můžeme se s ní setkat i u velmi mladých koček. Dříve se uvádělo, že se jedná o bakteriální infekci, dnes se ale vědci přiklánějí k názoru, že zánět dělohy je hormonální abnormalita a bakteriální infekce nutně nemusí toto onemocnění doprovázet. Na tuto chorobu je třeba si dávat pozor zejména po říji, během které nedošlo k oplodnění. První příznaky se vyskytnou zhruba během dvou měsíců po říji.

 

Co kočkám způsobuje zánět dělohy?

Zánět dělohy způsobuje vysoké množství progesteronu, což je hormon, který produkují vaječníky. Příčinou může být i cysta ve výstelce dělohy. Cysty obsahují početně rostoucí sekreční buňky a do dělohy se pak uvolňuje velké množství tekutiny. A bakterie, které pronikly do dělohy vchodem z děložního hrdla, pak způsobují zánět. Kvůli zánětu v děloze přibývá další tekutina. Když je zánětem postižena i výstelka dělohy, nazývá se to endometris. Vzhledem k výše popsanému začne docházet ke zvětšení dělohy, tudíž může dojít k tomu, že se vám kočka zakulatí. Tekutina, která se v děloze hromadí, pak vytéká z vulvy. Můžete tedy pozorovat, že se vaše kočka častěji olizuje, nebo když si někde sedne, zanechává po sobě loužičky, což si snadno můžete splést s tím, že vaše kočka „učůrává“.

 

Příznaky zánětu dělohy u koček:

  • Žluto bílý nebo krvavě zbarvený výtok z pohlavních orgánů
  • Silné olizování (v případě, že děloha je stále otevřena a z dělohy vytéká bílá tekutina)
  • Zvětšení břicha
  • Zvracení
  • Letargie
  • Pití velkého množství tekutin
  • Močení velkého množství moči
  • Horečka
  • Při provedení krevního rozboru bývá zvýšení bílých krvinek a některé kočky mohou být mírně anemické

 

Léčba zánětu (závisí na veterinárním lékaři):

  • Intravenózní podávání tekutin
  • Podávání antibiotik
  • Pokud je děloha otevřena, je možno podávat přípravky podporující děložní stahy a tím vyprázdnění obsahu dělohy (prostaglandiny). Pokud se k léčbě přistoupí včas, je tato léčba velmi nadějná. Prostaglandiny však mohou míz vedlejší účinky: u kočky se může objevit zhoršené dýchání, zvracení, pomočování či pokálení. U některých chovných koček, jejichž stav je nestabilní, jsou vedlejší účinky tak silné, že léčba musí být přerušena.
  • Ve většině případů je preferováno kompletní chirurgické odstranění vaječníků, vejcovodů, dělohy a všech s nimi spojených cév.
  • V zahraničních zdrojích je uváděna i možnost použití homeopatických přípravků v raných fázích onemocnění. Vždy však konzultujte použití homeopatik s vaším veterinářem!

 

Co se může stát, když zánět u kočky včas nerozpoznáme?

Pokud včas zánět neidentifikujete a nezačnete vaši kočku léčit, může se stát, že se děložní hrdlo uzavře. Tekutina tak sice přestane unikat ven, ale v děloze se stále hromadí, čímž se orgán bude nadále zvětšovat a v krajním případě může děloha dokonce prasknout a její obsah se vylije do dutiny břišní, což může mít i smrtelné následky. Je třeba ale říci, že k takto krajnímu případu dochází velmi zřídka. Tělo vaší kočky se bude tento problém snažit eliminovat samo a bude tekutinu odvádět do krevního řečiště. V tomto případě však může u koček dojít k přiotrávení močovými produkty a vaše kočka zahyne na selhání ledvin.

 

Jak zánětu dělohy u kočky předcházet?

Jediné, jak kočku preventivně od zánětu dělohy uchránit, je nechat ji vykastrovat již kolem šestého měsíce věku. Pokud se jedná o chovné plemeno, tak kočku nechat vykastrovat ihned, jak skončí její chovné období.

 

Autor: Andrea Ivaničová

autor článku: Andrea Ivaničová

Počet přečtení tohoto článku: 2343