Referát

09.04.2014 18:16

Kočka domácí – Felis silvestris f. catus

 

Kočka domácí (Felis silvestris f. catus) je domestikovaná forma kočky divoké, která je již po tisíciletí průvodcem člověka. Stejně jako její divoká příbuzná patří do podčeledi malé kočky, a je typickým zástupcem skupiny. Má pružné a svalnaté tělo, dokonale přizpůsobené lovu, ostré drápy a zuby a vynikající zrak, sluch a čich.

Kočka domácí vždy sloužila člověku především jako lovec hlodavců, v současnosti se uplatňuje také jako společník člověka. V některých oblastech Číny je konzumováno kočičí maso,]ve třetím světě je kočka domácí rovněž kožešinovým zvířetem a výrobky z kočičí kožešiny se dostávaly i na evropský trh. V červnu 2007 byl však dovoz kočičí kůže a kožešiny do Evropy zakázán.

Člověk rozšířil kočku domácí prakticky na všech kontinentech (s výjimkou Antarktidy), na mnoha místech zpětně zdivočela.

Váha:

Kočky: 2,5-4,5kg

Kocouři: 3,5-7kg                              

                                             

Úryvek z minulosti:

Staří Egypťané kočky uctívali jako božstvo a věřili, že mají moc chránit člověka před zlem. Přítomnost kočky v domě znamenala požehnání. Nejposvátnější byly černé kočky chránící egyptské chrámy. Za vlády římského císaře Octaviana Augusta se dostaly kočky do Říma, kde se staly ozdobou salonů bohatých Římanů. Brzy však se dostaly i do nižších vrstev a římští legionáři si je brali na svá vojenská tažení na sever a tak se kočky dostaly i do Velké Británie. Do 10. století našeho letopočtu byly kočky považovány za hodné ochrany, za přinášející štěstí a v mnohých krajinách (Anglie, Skotsko) byl vydán zákaz jejich zabíjení včetně stanovení pokuty za zabití.

 

 

Popis:

Kočky domácí jsou si, navzdory dlouhému období domestikace, navzájem stále velmi podobné. Obecné rysy stavby těla jsou stejné - kočka má dlouhé tělo s relativně krátkými končetinami, krátký krk, poměrně širokou a krátkou hlavou a středně dlouhý ocas. V kohoutku je kočka vysoká asi 30 cm, délka těla včetně ocasu činí pak kolem 80 cm. Kocouři jsou větší než samice. Srst je obvykle krátká, rovná a přilehlá. Plemeno neosrstěné kočky je Sphynx.

Smysly:

Kočka domácí má vynikající zrak, sluch i čich. Na světle se kočičí zornice stáhne do úzké štěrbiny. Kočka vnímá některé barvy, v jejím světě je však nejdůležitější pohyb a barvy nehrají důležitou roli. Kočky mají výborný sluch, čemuž napomáhají pohyblivé ušní boltce. Kočka domácí má schopnost přesně rozlišit, odkud daný zvuk vychází.

Přizpůsobování domova pro pobyt kočky:

  1. Zakryjte kabely.
  2. Přichystejte pelíšek, hračky, krmivo, pití, dečku, škrabadlo a WC.
  3. Pokud máte další mazlíčky, neseznamujte je hned a společně.
  4. Nevypouštějte kočku hned ven.
  5. Kočka si musí zvykat až 14 dní doma, pak až vypustit ven (pokud je venkovní), jestli kočka doma být nesmí, zavřete ji do sklepa, nebo do zahradního domku s věcmi.

 

 

Tenhle referát jsem si připravila v hodině informatiky. Kopírujte prosím s odkazem na tuto stránku: https://kocicky77.webnode.cz .